Τοπικά

Διαδημοτικό φορέα για το Φράγμα Πείρου ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Με 25 έναντι 19 και μία αποχή υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης με την συμμετοχή της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και του Κράτους του Φράγματος Πείρου- Παραπείρου.

Μία απόφαση με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία υπό τα σημερινά δεδομένα «δεσμεύει» τον Δήμαρχο, αλλά βάσει του νέου νομοσχεδίου που ψήφιστηκε στη Βουλή όχι… Κι αυτό, γιατί στο νέο νομοσχέδιο σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, η οποία εν προκειμένου δεν υπάρχει…

Όπως ανέφερε ο εισηγητής της πρότασης, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος όσα υποστήριξε ο Δήμαρχος περί διάθεσης του νερού δωρεάν είναι αερολογίες, αφού η λειτουργία παραδίδεται σε εργολάβο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσανθακόπουλος υπερασπιζόμενος τα οφέλη της σύστασης διαδημοτικού φορέα τόνισε πως «από τα 3.660.000 ευρώ για την ΔΕΗ, που έχει κόστος η ΔΕΥΑΠ, τα 3.000.000 είναι για τις Γεωτρήσεις, αυτά θα τα γλυτώσουν αμέσως οι πατρινοί μόλις λειτουργήσει το φράγμα. Τα υπόλοιπα 240.000 είναι για αντλιοστάσια αποχέτευσης και τα 400.000 για εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και πόσιμου νερού. Είναι ευρωπαϊκός όρος για την λειτουργία του φράγματος, να πάψουν οι γεωτρήσεις και να παραμείνουν ως εφεδρικές.

Το συνολικό κόστος λειτουργίας και συντήρησης του φράγματος είναι συνολικά 2 εκ ευρώ. Δείτε την δημοσιευμένη μελέτη του πανεπιστημίου Πάτρας τμήμα υδραυλικής μηχανικής.

Η ΒΙΠΕ θα πληρώνει από 500.000 μέχρι 1 εκ. ευρώ για το νερό που θα προμηθεύεται!  Διεκδικούμε 1 εκ. ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις και ενισχύσεις για την συντήρηση.  Ο διαδημοτικός φορέας ακόμη και αν εισπράττει λογιστικά ποσά για το νερό, που θα το δίνει σε χαμηλότατες τιμές, θα τα επιστρέφει αμέσως ως πλεονάσματα στους Δήμους, ανάλογα με τα κυβικά που προμηθεύτηκαν. Επομένως το νερό θα διατίθεται φθηνότερο και με επάρκεια.  Με την απόφαση μας, εναρμονιστήκαμε με τους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου και αποτρέψαμε τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του φράγματος μέσω ΣΔΙΤ η απευθείας σε ιδιώτη.

Τα προκηρυσσόμενα έργα για τα δίκτυα νερού σε Ερύμανθο και Δυτική Αχαΐα ύψους 11,5 εκ ευρώ είναι προαποφασισμένα από καιρό. Με την απόφαση αυτή προστατεύσαμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα των Δημοτών».

H ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στην απόφαση που ελήφθη είναι η εξής:

«Επειδή πιστεύουμε ότι το νερό είναι σπάνιο και πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, οι Δήμοι Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαϊας, οφείλουν να συμμετέχουν οπωσδήποτε στην Διαχείριση και Λειτουργία του Φορέα του Φράγματος Αστερίου (Πείρου-Παραπείρου), για να εγγυηθούν τον Αυτοδιοικητικό και Δημόσιο χαρακτήρα του και να αποτρέψουν στο μέλλον μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του.

Αποφασίζουμε :

1)       Ο Δήμος Πατρέων να γίνει συμμέτοχος στον υπό σύσταση Διαδημοτικό Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας και να συμμετέχει στο Διοικητικό του Συμβούλιο,  ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για άφθονο, ποιοτικά καλύτερο και φθηνότερο νερό για τους Δημότες. Στον  φορέα να μην συμμετέχει ιδιώτης!

2)       Η απόλυτη πλειοψηφία του φορέα, άνω του 51% να ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση Ά βαθμού.  Τα δε ποσοστά κάθε Δήμου να προσδιοριστούν με κοινή διαβούλευση των τριών Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαϊας.

3)       Ο Δήμος Πατρέων δεσμεύεται να συνεργαστεί μαζί με τους Δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαϊας, εναρμονιζόμενος μαζί τους για κοινή στάση, σύμφωνα με την περιγραφόμενη απόφαση,  έναντι των προτάσεων του υπουργείου.

4) Ο φορέας  να ιδρυθεί με όποια νομική μορφή κριθεί από κοινού περισσότερο συμφέρουσα, με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Κράτους.

5) Επισημαίνουμε πως η συμμετοχή στον ιδρυόμενο Φορέα, τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  όσο  και του Κράτους είναι  απαραίτητη  για την βιωσιμότητα του. Το κράτος οφείλει να μεριμνήσει για την κάλυψη του κόστους συντήρησης και των τεχνικών παρεμβάσεων μεγάλου οικονομικού ύψους.

6) Συστήνεται πλατιά επιτροπή με τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πατρέων και τον Δήμαρχο, για να διαβουλευτεί και να συναντηθεί από κοινού με τους δύο όμορους Δημάρχους,  με τον αρμόδιο υπουργό, τον Περιφερειάρχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για το συγκεκριμένο θέμα.

7) Η απόφαση μας για την ίδρυση Διαδημοτικού Φορέα λαμβάνεται σήμερα  4/3/2020 και δεσμεύει τον Δήμο στο σύνολο του, να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

8) Κρίνεται εντελώς ανεδαφική, αδιέξοδη και λαθεμένη η άποψη περί ίδρυσης κρατικού φορέα διαχείρισης του φράγματος, καθώς ελλοχεύει κινδύνους,  να χαθεί από την Δημοτική εξουσία, που είναι ο ασφαλέστερος κοινωνικός φορέας υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και να περάσει σε ιδιώτες.

9) Η απόφαση να διανεμηθεί από το γραφείο τύπου του Δήμου προς όλα τα μέσα ενημέρωσης και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. Να δημοσιευτεί μάλιστα ως δημόσια καταχώριση, για να ενημερωθεί στο σύνολό του ο πατραϊκός λαός.

10) Η απόφαση να σταλεί προς τον υπουργό Υποδομών, που είναι αρμόδιος να συστήσει τον Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας, ως αίτημα για συνάντηση με την πλατιά επιτροπή των τριών Δήμων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».