Διεθνή

Οι ΗΠΑ αποτελούν πλέον το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η εξάπλωση που έχει καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα σε όλη την ομοσπονδία είναι ραγδαία, ενώ πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τα χειρότερα αυτής της υγειονομικής κρίσης δεν έχουν έρθει ακόμα. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αν και στις ΗΠΑ έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών, νέα κρούσματα καταγράφονται σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βusiness Insider, η εξάπλωση του COVID-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να έχει εκθετική αύξηση καθώς στις 12 Μαρτίου είχε επιβεβαιωθεί μόλις το 12% όλων των θετικών περιπτώσεων του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 29.000 ασθενείς δεν είχαν διαγνωσθεί μέχρι τότε. Το πιο ακραίο μοντέλο προβλέπει ότι ακόμη και 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν την ζωή τους. Συγκριτικά, μια εποχική γρίπη στις ΗΠΑ σκοτώνει 11.000 έως 95.000 άτομα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει περισσότερες από 69.000 περιπτώσεις και πάνω από 1.000 θανάτους από την Πέμπτη.

Από την άλλη, μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 81.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και να εμφανίσει ενδείξεις υποχώρησης από τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το Reuters, η ανάλυση, με επικεφαλής τον ειδικό στην Ιατρική Στατιστική δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρικής της Υγείας και Αξιολόγησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, θεωρεί τους 82.000 θανάτους ως μία μέση εκτίμηση, καθώς οι θάνατοι μπορεί να κυμαίνονται από 38.000 έως 162.000, αφού υπάρχει αβεβαιότητα για τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού, που διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία.

NΥΤ: Η Νέα Υόρκη απειλείται να γίνει μία νέα «Ουχάν»

Την ανησυχητική εξάπλωση του Covid-19 επισημαίνουν σε δημοσίευμα τους και οι New York Times, αναφέροντας ότι η Νέα Υόρκη απειλείται να γίνει το «επίκεντρο μιας νέας Αποκάλυψης» ή μια νέα Ουχάν. Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανησυχητική είναι η εξάπλωση τόσο στο Μανχάταν όσο και στο Νιού Τζέρσει, το Κουίνς και το Μπρονξ.

Μέχρι στιγμής το πιο βαρύ πλήγμα το έχει δεχθεί η Νέα Υόρκη καθώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 365. Σκιαγραφώντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του φονικού ιού στην πολιτεία, η έρευνα την οποία επικαλέστηκε ο κυβερνητής Άντριου Κουόμο έδειξε ότι είναι κυρίως άνδρες, ηλικίας 18 έως 49 ετών.

Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τον Covid-19 είναι οι ηλικιωμένοι, στη Νέα Υόρκη μόνο το 46% των ασθενών είναι άνω των 50 ετών, ενώ το 53% είναι ηλικίας 18 έως 49 ετών. Το υπόλοιπο 2% είναι άτομα ηλικίας 5 έως 17 ετών. Τα δημογραφικά στοιχεία, από το Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης αφορούν στοιχεία 3.954 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Στη Νέα Υόρκη, το 59% των κρουσμάτων είναι άνδρες όπως και το 61% των νεκρών.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κάνει λόγο για την επιτακτική ανάγκη εύρεσης νέων νοσοκομείων για όσους έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, για έλλειψη αναγκαίου εξοπλισμού και αναπνευστήρων και την προβληματική συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς της πόλης και την Ουάσινγκτον. «Η παροδική κάμψη στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων, που ωστόσο δεν πρέπει να είναι καθησυχαστική, έχει να κάνει με την απόφαση των πολιτών να ακολουθήσουν τους κανόνες» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης.

Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει καθολική καραντίνα και όχι μόνο για τους πολίτες της Νέας Υόρκης που μετακινούνται προς άλλες πολιτείες» υποστηρίζουν τώρα οι αρμόδιοι τονίζοντας τη μεγάλη διαφορά κοσμοθεωρίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την πόλη που ποτέ δεν έκρυψε τα δημοκρατικά της φρονήματα.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, με βάση μια στατιστική προβολή που έφθασε στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 70 έως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν στις ΗΠΑ, χώρα που απαριθμεί 327 εκατομμύρια πολίτες. Για τους ειδικούς, εκτός από τη Νέα Υόρκη, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αναμένεται και στο Σαν Φρανσίσκο.