Τοπικά

Δείγμα υποβάθμισης το κλείσιμο του Κέντρου Πιστοδοτήσεων της ΕΤΕ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Θορυβημένη είναι η τοπική επιχειρηματική κοινότητα, από την απόφαση της κεντρικής διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας…

…να κλείσει το Κέντρο Πιστοδοτήσεων της Πάτρας, ένα από τα τρία που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και εξυπηρετεί πάνω από 3.800 επιχειρήσεις από την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά.

Το θέμα που ανέδειξε χθες η «Π», δεν αφορά απλά το προσωπικό της μονάδας που θα μετακινηθεί σε κάποιες άλλες θέσεις της τράπεζας, πιθανότατα με μειωμένες αποδοχές, ή θα αναγκαστεί να φύγει με κάποιο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Αγγίζει πρωτίστως την οικονομία της περιοχής, γιατί, το μήνυμα που στέλνει μια τέτοια απόφαση, δεν συμβαδίζει με την ευρύτερη προσπάθεια στήριξης της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Και αυτό, το επισήμανε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας προχθές το βράδυ, στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του φορέα.

«Αυτό που εισπράττουμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, είναι μια συνεχής υποβάθμιση της περιοχής, από αποφάσεις υπουργείων, φορέων και ανεξάρτητων αρχών» είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, αναφερόμενος στην απόφαση της Εθνικής Τράπεζας για το κλείσιμο του Κέντρου Πιστοδοτήσεων αλλά και στην απόφαση της ΑΑΔΕ για συγχώνευση της Γ΄ ΔΟΥ με την Α΄ΔΟΥ Πατρών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώθηκε γι΄αυτή την αρνητική εξέλιξη, όμως επιφυλάχθηκε να πάρει κάποια θέση δημοσίως, αφού δεν γνώριζε το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, που είναι ανακόλουθη με τις επιταγές των καιρών, όπου η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αναγέννηση της οικονομίας, είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης. Πώς θα επιτευχθεί άραγε αυτός ο στόχος, όταν τα εργαλεία που τον υπηρετούν, φεύγουν ή κεντροποιούνται;

Το Κέντρο Πιστοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας, έχει 20ετη παρουσία στην Πάτρα και δεν είναι μια απρόσωπη υπηρεσία. Εξυπηρετεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έρχονται καθημερινά σε επικοινωνία με τα στελέχη του.

Μέσα από την πολυετή λειτουργία του, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με πολλές επιχειρήσεις, για θέματα πιστοδοτήσεων και συμβουλευτικής. Το κλείσιμό του, θα αποκόψει τις επιχειρήσεις αυτές, από έναν μηχανισμό που υποστήριζε για χρόνια την λειτουργία τους, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 35 εκατομμύρια ενεργοί τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους έχουν συσσωρευτεί αυτή τη στιγμή, καταθέσεις περίπου 143 δις, ευρώ.

Σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, προκύπτει ότι σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί και το μέσο υπόλοιπο αυτών διαμορφώνεται πλέον πάνω από τα 4.000 ευρώ.

Μάλιστα, σε αρκετούς νομούς της χώρας, οι κάτοικοι αποδεικνύονται πιο «γεροί» αποταμιευτές σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τις μεγαλύτερες καταθέσεις έχει συγκεντρώσει η περιφερειακή ενότητα της Αθήνας με 58 δις. 599 εκ. ευρώ (λόγω και του υδροκεφαλισμού του κράτους και της οικονομίας), η Θεσσαλονίκη με 12 δις. 463 εκ. ευρώ, ο Πειραιάς με 5 δις. 739 εκ. ευρώ, η Αν. Αττική με 5 δις. 171 εκ. ευρώ και το Ηράκλειο με 3 δις. 163 εκ. ευρώ.

Η Αχαΐα βρίσκεται στην έκτη θέση με την πορεία των καταθέσεων, να συνεχίζει μια ασθενική ανάκαμψη, που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2017 και συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη του 2019, με συνολικές καταθέσεις που έφτασαν τα 2 δις. 636 εκ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δις. 273 εκ. ευρώ είναι καταθέσεις ταμιευτηρίου, τα 926 εκατ. ευρώ είναι προθεσμιακές καταθέσεις και 436 εκατ. ευρώ είναι καταθέσεις όψεως.

pelop.gr