Τοπικά

Κάτω Αχαΐα – Καλάντα και Γιορτινές μελωδίες από την Φιλαρμονική Λεχαινών «Ορφεύς» (video)

 
 
 
 

Συνέχεια στα γιορτινά δρώμενα δόθηκε σήμερα στην Κάτω Αχαΐα , όπου ανιματέρ, ξυλοπόδαροι, καλικάντζαροι διασκέδαζαν μεγάλους και παιδιά !!!

Μία ξεχωριστή νότα έδωσε η Φιλαρμονική Λεχαινών «Ορφεύς» , όπου έπαιζε κάλαντα και γιορτινές μελωδίες στο Κέντρο της Κάτω Αχαΐας.

Λίγα λόγια για τη φιλαρμονική

Καταγράφει 87 χρόνια παρουσίας στον πολιτισμό και πραγματοποιεί μια ξεχωριστή δική της πορεία. Πρόκειται για την Φιλαρμονική Λεχαινών «Ορφεύς». Η αγάπη τους για τη μουσική που αγγίζει τα όρια του πάθους και η μουσική τους κατάρτιση που αγγίζει τα όρια του επαγγελματισμού, οδηγούν σ’ ένα ακουστικό αποτέλεσμα που μαγεύει. Η Φιλαρμονική Λεχαινών ιδρύθηκε το 1932, με ιδρυτή έναν Γορτύνιο στην καταγωγή που παντρεύτηκε στα Λεχαινά και έζησε εκεί όλα του τα χρόνια.

Ήταν ο έμπορος Γεώργιος Κατσούφης, που είχε τέτοιο πάθος για το Σύλλογο, αφού όπως λέγεται «υποχρέωνε» όλους τους προμηθευτές του, να πληρώνουν συνδρομή για τη φιλαρμονική, αφαιρώντας χρήματα από τις παραγγελίες που έκανε. Ο Γεώργιος Κατσούφης πέθανε σε βαθιά γεράματα, αφού το δημιούργημά του, η Φιλαρμονική Λεχαινών, είχε διανύσει μία πορεία πενήντα και πλέον χρόνων.

Η Φιλαρμονική Λεχαινών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των Λεχαινιτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αφού τους συνοδεύει σε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αποτελεί ακόμα και τον προθάλαμο για την επαγγελματική καταξίωση πολλών από τους μουσικούς της, αφού τα τελευταία χρόνια αρκετοί  από αυτούς έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά σε μπάντες του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας ή διαφόρων μεγάλων Πόλεων.

Αυτή τη στιγμή την Φιλαρμονική Λεχαινών απαρτίζουν 60 καταρτισμένοι μουσικοί και περίπου 30 μαθητές που αναμένεται στο προσεχές μέλλον να υπαχθούν και αυτοί στη δύναμή της.

Από τη Φιλαρμονική Λεχαινών έχουν περάσει πολλοί και άξιοι αρχιμουσικοί, αυτοί όμως που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στα μουσικά ιδεώδη του τόπου, ήταν ο Παναγιώτης Ζωιτσούδης, ο οποίος υπήρξε Αρχιμουσικός για 28 χρόνια, ο πρόωρα χαμένος Χαράλαμπος Κλάδης, που αναμόρφωσε και έθεσε σε επαγγελματική βάση τη Φιλαρμονική και ο Αρχιμουσικός Διονύσιος Χριστόπουλος, που ανέλαβε το 2005 τη Φιλαρμονική και συνέχισε επάξια το έργο του μέχρι το 2011.  Ο σημερινός  μαέστρος ειναι ο Ευρυσθένης Χατζηγιάννης ο οποίος έχει αναμορφώσει τη Φιλαρμονική Λεχαινών και την οδηγεί σε μεγάλους δρόμους ,αφού συμμετέχει σε εκδηλώσεις  σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε το Video