Τοπικά

«Ασπίδα» στην α’ κατοικία  και στα πυρόπληκτα- Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Ασπίδα προστασίας μέσω του νόμου για την «θωράκιση» της πρώτης κατοικίας για όλους τους δανειολήπτες και για αυτούς που έχουν δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, όπως π.χ. πυρόπληκτα, διεκδικεί από την κυβέρνηση ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας.

Η παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών έγινε μετά την πρωτοβουλία της επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία αξιώνει να ενταχθούν όσοι έχουν δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου όπως πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα, κ.ά. στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις.

Συγκεκριμένα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών έστειλε χθες επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (με κοινοποίηση στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους – ΕΓΔΙΧ και τον Υπουργό Δικαιοσύνης) ζητώντας να υπαχθούν στο νόμο για την α’ κατοικία και ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών, προτείνοντας συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Στην επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας αναφέρει τα εξής: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών βλέπει θετικά τις προτεινόμενες βελτιώσεις του νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας (Ν. 4605/2019) και επιπλέον προτείνει και τις ακόλουθες τροποποιήσεις.

Να μπορούν να υπαχθούν στο νόμο για την προστασία κύριας κατοικίας:

α) οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια με επιδότηση του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα δάνεια έχουν έντονα κοινωνικό χαρακτήρα, αφού πρόκειται για δάνεια σεισμοπλήκτων, πυροπλήκτων, παλλινοστούντωνκ.λ.π.

β) οι δανειολήπτες με ποσόν οφειλής ανά πιστωτή τουλάχιστον στο ποσόν της αξίας της προστατευόμενης κύριας κατοικίας ανεξαρτήτου αξίας, χωρίς διαφοροποίηση κατηγορίας δανείων και με αντίστοιχη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων

γ) οι δανειολήπτες που βρίσκονταν σε καθυστέρηση μέχρι την δημοσίευση του νόμου. Διότι τώρα «τιμωρούνται» όσοι προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους με αιματηρές θυσίες αντίθετα με τους δανειολήπτες που είχαν σταματήσει να πληρώνουν

δ) οι δανειολήπτες των οποίων η συνολική αξία της απομένουσας περιουσίας τους, πέραν της κύριας κατοικίας, να ανέρχεται στο ποσόν των 80.000 ευρώ και να αφορά την περιουσία μόνο του δανειολήπτη. Σε περίπτωση που αφορά τη σύζυγο και τα προστατευόμενα μέλη το παραπάνω ποσό να είναι διπλάσιο», ενώ παράλληλα ο ΔΣΠ προτείνει να παραταθεί η ισχύς του νόμου τουλάχιστον για ένα εξάμηνο».