Τοπικά

Έφθασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στη Δυτ. Ελλάδα- Σε Ηλεία και ορεινή Αχαΐα

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Το «πράσινο φως» για τη φιλοξενία προσφύγων στην Ιερά Μονή Πορετσού στα Αγράμπελα Αροανίας Καλαβρύτων έδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, στην οποία ανήκει διοικητικά το μοναστήρι.

Ήδη στο χωριό των ορεινών Καλαβρύτων οι φήμες είχαν διαδοθεί εδώ και αρκετό καιρό, μέχρι που επιβεβαιώθηκαν και από την Ιερά Μητρόπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα εγκατασταθούν στην Ιερά Μονή Πορετσού 60 περίπου πρόσφυγες.

Πρόκειται κυρίως, για μονογονεϊκές οικογένειες Συρίων προσφύγων, με μικρά παιδιά.

Την δαπάνη για την φιλοξενία και την παραμονή τους, αναλαμβάνει εξολοκλήρου η Μητρόπολη Ηλείας, χωρίς επιχορηγήσεις ή ένταξη σε προγράμματα προσφύγων.

Ήδη η Μητρόπολη Ηλείας έχει προσλάβει τέσσερα άτομα για την κουζίνα της μονής και σύντομα θα προσληφθεί και δάσκαλος για τα παιδιά των προσφύγων.

Μάλιστα, προχθές, μεταφέρθηκαν εκεί με στρατιωτικά οχήματα κλίνες και εξοπλισμός.

Ο Δήμος Καλαβρύτων έχει ενημερωθεί και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, αν και ζητήθηκε διαβεβαίωση προς πρόκειται για οικογένειες προσφύγων κι όχι μετανάστες.

Το 2003 είχε ανακαινισθεί με πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και είχε μετατραπεί σε ξενώνα προσκυνηματικού τουρισμού, ενώ το 2013 έπειτα από σεισμό καταστράφηκε το καθολικό και με ενέργειες του τότε Δημάρχου Αροανίας, κ. Φιλιππόπουλου με πρωτοβουλία από τους Συλλόγους των Αγραμπέλων και σημαντική βοήθεια ανωνύμου δωρητή, ολοκληρώθηκε η αναστήλωση στο καθολικό της Μονής.

Η Ιερά Μονή Πορετσού σήμερα δεν έχει την δική της Αδελφότητα, επιστατείται προς το παρόν από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Άνω Μονής Δίβρης και τον Εφημέριο Αγραμπέλων.

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι της περιοχής είναι επιφυλακτικοί για την εγκατάσταση προσφύγων στο μοναστήρι, το οποίο να σημειωθεί ότι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό.

 

Οι πρώτες αφίξεις στην Μαθητική Εστία Φιλοθέης Πύργου!

Οι πρώτοι μετανάστες στη Δυτική Ελλάδα είναι ήδη γεγονός!  Σύμφωνα με τις πληροφορίες χθες μεταφέρθηκαν απευθείας στη Μαθητική Εστία της Φιλοθέης Πύργου δεκαεννέα πρόσφυγες, οικογένειες με μικρά παιδιά, και ήδη έχει αναλάβει κέτερινγκ της Καλαμάτας για τη σίτισή τους.

Να αναφερθεί πως στον χώρο μετέβησαν άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι ανέλαβαν να εκτελέσουν εργασίες για τον καθαρισμό και διαμόρφωση του χώρου.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα και ο αριθμός τους σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια.

Στη Δυτική Ελλάδα εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός δεν θα ξεπεράσει τους 6.800 πρόσφυγες. Εκτός από τις ξενοδοχειακές μονάδες και ξενώνες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τη φιλοξενία μετανάστων, όπως έχουμε γράψει από την περασμένη εβδομάδα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε χώρους κλειστών κέντρων φιλοξενίας ανενεργά στρατόπεδα,

Πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλες Μητροπόλεις σε όλη τη χώρα, εκτός από της Ηλείας, που διαθέτουν ανάλογες υποδομές, συζητούν με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, για φιλοξενία προσφύγων ή μεταναστών.