Τοπικά

Σχέδιο για νέο λιμάνι στις Αλυκές Κάτω Αχαΐας – Η σύνδεση με ξενοδοχεία και ΒΙ.ΠΕ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Πολιτικά γενναία και αποφασιστικά βήματα, αλλά και αισιόδοξα σχέδια, κρύβουν οι συνεχείς επισκέψεις και συσκέψεις στις Αλυκές Κάτω Αχαΐας…

…αφού η Περιφέρεια από τη μία και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας από την άλλη, φαίνεται να κινούνται ταχαίως και ουδόλως τυχαίως, προς την κατεύθυνση ανάπλασης και μετατροπής του υπάρχοντος μικρού λιμανιού, σε σημαντικό τοπικό κόμβο τουριστικής και αλιευτικής ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη και η ξεκάθαρη βούληση του νέου δημάρχου Σπύρου Μυλωνά, για αλλαγή δεδομένων στο μοναδικό ψαροχώρι της Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο δεν έχουν τυπική σημασία, αλλά αντιθέτως οι πρώτες «αράδες» μια νέας μελέτης που θα μετατρέψει το λιμανάκι σε κάτι σύγχρονο και ασφαλές λειτουργικά αλλά ταυτόχρονα παραδοσιακό, έχουν ήδη καταγραφεί.

Καλά πληροφορημένες πηγές της «Π», αναφέρουν ότι ο φάκελος που θα εκπονηθεί, θα προβλέπει το σχεδιασμό του λιμανιού εξαρχής, με σκοπό το έργο να ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 (νέο ΕΣΠΑ).

Οι Αλυκές δεν θα έχουν μόνο, ως βάση, την αλιεία, αλλά ο οικισμός θα σχετίζεται και με τις τουριστικές υποδομές. Ετσι, προβλέπεται να συνδέεται με 1.000 περίπου κλίνες ξενοδοχείων στα γειτονικά Νιφορέικα, με την οποία περιοχή θα ενώνεται, τόσο με πεζόδρομο όσο και με ποδηλατόδρομο.

Επίσης η παραλία θα περιλαμβάνει ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο όπως και νέες βοηθητικές αναπτυξιακές εγκαταστάσεις σε διαθέσιμα δημοτικά οικόπεδα της χερσαίας ζώνης. Σε ό,τι αφορά στο αστικό κέντρο της Κ. Αχαΐας, οι Αλυκές επίσης θα συνδέονται με αυτό, πιθανά με μικρά και σύντομα δρομολόγια, που θα εκτελούν θαλάσσια ταξί, με σκοπό την επισκεψιμότητα. Παράλληλη πρόγνωση θα υπάρχει και για τη διασύνδεση του λιμένα με τη ΒΙΠΕ και τις διάσημες κοντινές ακτές.

Με βάση και τις προτεραιότητες του συλλόγου Αλυκών, θα διατηρηθεί πλήρως ο αλιευτικός χαρακτήρας του Καταφυγίου (με Καρνάγιο) ωστόσο τα παραπάνω θεωρήθηκαν απαραίτητα για να μην υπάρξει ρίσκο στην έγκριση χρηματοδότησης της πρότασης. Γι’ αυτό άλλωστε θα προστεθεί μικρή Μαρίνα σκαφών, η οποία και θα ‘ναι πλωτή.

Το εγχείρημα θα απαιτήσει και τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, που θα διαχειρίζεται μελλοντικά το νέο λιμάνι, Σε ό,τι αφορά τη μελέτη θ’ απαιτήσει 20.000 ευρώ (από την ΠΔΕ) με χρονοδιάγραμμα ενός διμήνου, από την οποία και θα προκύψει ο απαιτούμενος προϋπολογισμός.

pelop.gr