Τοπικά

Ψάχνουν για τον “εμπρηστή” στο Δάσος Στροφυλιάς

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών συνεχίζει να βρίσκεται η τελευταία μεγάλη φωτιά στο Δάσος της Στροφυλιάς, που έκαψε εκατοντάδες στρέμματα και απείλησε το οικοσύστημα με ολοκληρωτική καταστροφή, κάτι που απέτρεψε ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός κατάσβεσης της Πυροσβεστικής.

Το προανακριτικό έργο, μήνες μετά, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη , υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που οδηγούν σε εμπρησμό. Οπως έλεγε αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, που παρακολουθεί στενά την υπόθεση, «υπάρχουν στοιχεία, αλλά πρέπει να μιλήσει ο κόσμος, εκεί, που όμως κανένας δεν μιλάει όσο πρέπει. Υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, αλλά για να συλλάβουμε αυτόν που έβαλε τη φωτιά, θέλουμε κάτι παραπάνω».

Τα απόρρητα στοιχεία υφίστανται, ωστόσο η ΠΥ ψάχνει ακόμα να βρει και άλλα, όσο θα συνεχίζεται η προανάκριση, συλλέγοντας συνεχώς πληροφορίες προς αξιολόγηση και βεβαίως αξιοποίηση για ένα τελικό πόρισμα, που σύντομα θα εκδοθεί. «Δεν τελείωσε τίποτα ακόμα» λένε από την Πυροσβεστική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο τελευταίο σοβαρό περιστατικό πυρκαγιάς, κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού είχε φτάσει στο δάσος, στο πλαίσιο έρευνας για τα αίτια που το προκάλεσαν, σε μία (υποτίθεται) προστατευόμενη περιοχή.

Για ένα Εθνικό Πάρκο, με τεράστια οικολογική και αισθητική αξία, μοναδικό στη Νότια Ευρώπη, ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Nατούρα 2000 και στη Διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ, κάνουν λόγο οι οικολόγοι, συμβάλλοντας όσο μπορούν στη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

«Δεν υπάρχει διαχρονικά ουσιαστική προστασία, με τους ελάχιστους επόπτες του Φορέα Διαχείρισης. Το καθεστώς ανομίας είναι προκλητικό, με καταπατήσεις, εκχερσώσεις, λαθροϋλοτομία, ανεξέλεγκτη βόσκηση και λαθροθηρία. Το κράτος αποδεικνύεται ανίκανο να προστατεύσει το χώρο, όταν 800 στρέμματα, στον πυρήνα του δάσους, είναι καταπατημένα εδώ και 30 χρόνια, που παρά τις αποφάσεις για αναδάσωση, αλλά και πρωτόκολλα αποβολής και κατεδάφισης, συνεχίζουν να καλλιεργούνται.

Παράλληλα υπάρχουν 10 αυθαίρετα κτίσματα κατόπιν απόφασης του Εφετείου Πατρών και επικύρωσης από το ΣΤΕ» αναφέρουν, μιλώντας για τραγική κατάσταση.

pelop.gr