Τοπικά

Νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη- Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Τη δεύτερη κατά σειρά απεργία μέσα σε μία εβδομάδα εξήγγειλαν για αύριο Τετάρτη ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα ενάντια στο εργασιακό και συνδικαλιστικό σχέδιο νόμου, που έχει φέρει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους όρους αμοιβής και εργασίας χιλιάδων μισθωτών εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση απόσυρσή του, καθώς όπως καταγγέλλουν «οι διατάξεις  που περιλαμβάνει περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα τα δικαιώματα συλλογικής οργάνωσης, ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας».

Η απεργία έχει προκηρυχθεί από σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ΓΣΕΕ, καθώς η ίδια λόγω της προσωρινής της διοίκησης δεν μπορεί να αποφασίσει για κινητοποιήσεις, ενώ στάση εργασίας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από τις 11:00 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η ΟΤΟΕ (τραπεζοϋπάλληλοι) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Τέλος, τη συμμετοχή τους στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ έχουν ανακοινώσει και οι εκπαιδευτικοί, ενώ η Διδασκαλική Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει κύκλο έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων μέχρι και 18/10/2019, (με προοπτική πραγματοποίησης ολομέλειας προέδρων ανάλογα με την εκτίμηση του δ.σ.) με σκοπό τη χάραξη των επόμενων αγωνιστικών βημάτων διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου.

ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΚΠ

Στην απεργία συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το οποίο έχει προγραμματίσει για τις 10.30 το πρωί νέα συγκέντρωση και πορεία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Προχωράμε σε νέα απεργία την Τετάρτη 2 Οκτώβρη ενάντια στο πολυνομοσχέδιο σκούπα που σαρώνει τους μισθούς και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες Απαντάμε με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία.

Μπροστά στο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης που ενταφιάζει όσα εργατικά δικαιώματα είχαν απομείνει και παράλληλα προσθέτει νέα εμπόδια σε συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί όλα τα σωματεία να συμμετέχουν μαζικά στη νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Οκτώβρη.

Καλούμε όλα τα Σωματεία να πάρουν απεργιακές αποφάσεις για τις 2 Οκτώβρη. Να μην χαθεί στιγμή, να πάρουν κάθε μέτρο ενημέρωσης των εργαζομένων, να βρεθούν σε κάθε χώρο δουλειάς. Να προχωρήσουν σε συλλογικές διαδικασίες, με γενικές συνελεύσεις, με συζητήσεις, να αξιοποιήσουν κάθε τρόπο παρέμβασης ώστε να δημιουργηθεί αγωνιστικό απεργιακό κλίμα».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Eμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση.

Ακόμη, συμμετέχει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, καθώς και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση ανακοίνωσε πως θα πάρει μέρος και το σωματείο εργαζομένων «Ο Ιπποκράτης».