Τοπικά

Έπαινος στο Κ.Υ. Κάτω Αχαΐας για εργασία που αφορούσε την ιλαρά

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Με δύο εργασίες που αφορούσαν υγειονομικές παρεμβάσεις στον πληθυσμό της Δυτικής Αχαΐας αναδείχθηκε η αξιόλογη επιστημονική δραστηριότητα του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας, το οποίο συμμετείχε στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής που έλαβε χώρα 20 ως 23 Ιουνίου στο Πόρτο Χέλι.

Η πρώτη αφορούσε στον προσυμπτωματικό έλεγχος Mantoux σε νηπιαγωγεία της Δυτ. Αχαΐας, ενώ η δεύτερη τα μέτρα πρόληψης επιδημίας Ιλαράς στη Δυτική Αχαΐα, εμβολιαστική κάλυψη παιδιών, η οποία μάλιστα έλαβε έπαινο παρουσίασης από την επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου.

Οπως τονίζεται στην ιστοσελίδα του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ «Ο Άγιος Ανδρέας», «από την επιστημονική καταγραφή της εξέλιξης της επιδημίας της Ιλαράς και των ενεργειών των υπηρεσιών του ΚΥ, αναδείχθηκε η δυνατότητα περιορισμού της επιδημίας στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, καθ’ ότι, αρκετά νωρίτερα από το “συναγερμό” που σήμανε στις υγειονομικές περιοχές της χώρας (Σεπτέμβριος 2017), ήδη από τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς το ΚΥ είχε ξεκινήσει καταγραφές και εμβολιαστικές παρεμβάσεις για την ιλαρά, ιδίως στους πληθυσμούς ΡΟΜΑ. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών του Κ.Υ.Κ.Αχαΐας ήταν ότι συνέτειναν στην αίσια έκβαση της επιδημίας παρ΄όλο που τα κρούσματα ήταν αυξημένα στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και αρκετές οι νοσηλείες, κυρίως παιδιά ΡΟΜΑ».

Τονίζεται, πως με αυτή την εργασία αναδεικνύεται η σημασία της έγκαιρης πρόληψης που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν καθοριστικά και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΔΕ και το Κέντρο Κοινότητας-παράρτημα ΡΟΜΑ Δυτ. Αχαΐας. Την εργασία «υπογράφουν» οι: Μαρία Δελή, Αναστάσιος Γιακουμής, Σταυρούλα Δημητροπούλου, Παρασκευή Κόλλια, Ευαγγελία Αγοράκη, Ανδριάνα Ανδριοπούλου, Ηλίας Καραμπελιάς, Ουρανία Παλαιοθοδώρου, Καλλιρρόη Τζώτζου, Δημήτριος Τσουκαλάς, Δημήτριος Σκροπολίθρας, Πέτρος Γιάνναρος, Πολύκαρπος Κουτσούκος, Δήμητρα Γεωργοπούλου, Σοφία Τέφα.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Αναλυτικότερα, η εργασία αναφέρει τα εξής:

«Τα έτη 2017/2018 στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε επιδημία ιλαράς που τα κρούσματα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ από 1/5/2017 έως 13/12/2018 ανήλθαν σε 3258, κυρίως σε πληθυσμούς Ρομά αλλά και σε επίνοσα άτομα του γενικού πληθυσμού. Κατεγράφησαν δε 4 θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Σκοπός της μελέτης ήταν να καταγραφούν τα μέτρα που ελήφθησαν για την πρόληψη της επιδημίας και η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών.

Υλικό και μέθοδος. Πραγματοποιήθηκαν δύο ημερίδες με σκοπό την ενημέρωση γονέων – εκπαιδευτικών – δημοτών για την ιλαρά. Απεστάλησαν επιστολές στους γονείς των μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί έως και Λύκεια) ζητώντας την συναίνεσή τους για τον έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών τους, και την αποστολή των βιβλιαρίων υγείας τους στα σχολεία. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος των βιβλιαρίων υγείας των παιδιών. Μετά τον έλεγχο ακολούθησε αποστολή ενημερωτικών επιστολών στους γονείς που δεν προσκόμισαν τα βιβλιάρια, και στους γονείς όσων παιδιών δεν είχαν εμβολιασθεί η είχαν εμβολιασθεί μερικώς, με συστάσεις εμβολιασμού. Έγινε επίσης έλεγχος αντισωμάτων στους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας. Αποτελέσματα. Επί συνόλου 3647 μαθητών ελέγχθηκαν τα βιβλιάρια 2640 (72.4%) μαθητών. Τα παιδιά στα χωριά προσκόμισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα βιβλιάριά τους (85.9%) έναντι των παιδιών της κωμόπολης (57.0%). Το ποσοστό των παιδιών που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, αυξανόταν από τα Νηπιαγωγεία (67.9%) προς τα Λύκεια (96.6%) στην κωμόπολη, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα χωριά ήταν 73.6% και 96.0%. Από τα παιδιά που ελέγχθηκαν, 304 (12.9%) ήταν ανεμβολίαστα ή είχαν κάνει μία δόση εμβολίου. Μεγάλος αριθμός παιδιών προσήλθε για εμβολιασμό, ενώ στα νοσοκομεία νοσηλεύθηκαν αρκετά παιδιά.

Συμπεράσματα. Ο έγκαιρος προγραμματισμός και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας μπορεί να αποτρέψει την επέκτασή της και να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας στον πληθυσμό».