Τοπικά

Άραξος – Το σχέδιο αναβάθμισης της 335

© DM Parody 2015 (www.dotcom.gi/photos)
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τη στιγμή που η Τουρκία αποβάλλεται από το πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35…

…λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, η Αθήνα προχωρά, στο πρόγραμμα αναβάθμισης των δικών της αεροσκαφών F-16 στο ανώτερο επίπεδο VIPER («οχιά»).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφοριές, δύο είναι τα αεροσκάφη F-16 Block 52+ ADV, που θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να μπουν σε διαδικασία αναβάθμισης VIPER και προέρχονται από την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου. Τα αεροσκάφη έχουν ήδη επιθεωρηθεί και επιλεγεί από τους υπευθύνους της μητρικής εταιρείας και τους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το αρχικό αεροσκάφος ανήκει στην 335 Μοίρα «Τίγρης» και το δεύτερο είναι της 336 Μοίρας «Ολυμπος» στην περίπτωση που υπάρξουν άλλες απαιτήσεις.

Να σημειωθεί ότι, η 335 Μοίρα «Τίγρης», ήταν ο αποδέκτης των 30 προηγμένων μαχητικών F-16C/D Block 52+ ADV τα οποία παρέλαβε η Ελλάδα το 2009, στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Xenia IV, τα οποία διαθέτουν σήμερα τις πλέον κορυφαίες δυνατότητες σε ολόκληρο τον στόλο των F-16 της ΠΑ.
Η ιστορική 336 Μοίρα «Ολυμπος» της Πολεμικής Αεροπορίας στην 116 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση του Αράξου, μετά από μια σύντομη διακοπή, επαναλειτούργησε το 2015, εξοπλισμένη και αυτή με τα πλέον σύγχρονα μαχητικά του ελληνικού οπλοστασίου, τα F-16 Block.52+ ADV.

Η 336 Μοίρα «Ολυμπος» είχε αποσύρει από τη δύναμή της και τη δύναμη της ΠΑ, όλα τα επιθετικά αεροσκάφη A-7E/TA-7C Corsair II. Αμέσως μετά ξεκίνησαν όλες οι (εσωτερικές) διεργασίες για την εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της από τον ένα (παλαιό) τύπο στον (νεότερο) άλλο, όπερ και εγένετο, με την προσθήκη στη Μοίρα και έμπειρου προσωπικού από την αδελφή 335 Μοίρα «Τίγρης», που επίσης εδρεύει στην 116 ΠΜ στον Αραξο και ως τότε επιχειρούσε αποκλειστικώς και μόνο με τα υπερσύγχρονα F-16 Block.52+ ADV.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

Ανώτατες πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών, αλλά και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώνουν πως όλα εξελίσσονται απόλυτα στις μέρες που πρέπει και η απογείωση του F-16 της χώρας μας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα γίνει κανονικά στα τέλη του χρόνου- όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί αφού τοποθετηθούν στην ΕΑΒ νέα εξαρτήματα του Viper- ενώ στη συνέχεια η υλοποίηση του υπολοίπου θα γίνει στην ΕΑΒ υπό το αυστηρό βλέμμα των ανθρώπων της εταιρείας.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πως εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τη γειτονική μας χώρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το αεροπορικό ισοζύγιο μελλοντικά θα γύρει υπέρ της Ελλάδας.
Ωστοσο, επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας σχολιάζουν ότι το μέλλον είναι η 5η γενιά αεροσκαφών και προθάλαμο γι΄αυτό αποτελούν τα F-16 Viper.

Μέχρι στιγμής το μόνο γνήσιο αεροσκάφος 5ης γενιάς είναι το F-35 για το οποίο η χώρα μας, μπορεί αυτή τη στιγμή να μην αντέχει την ένταξη σ’ ένα τέτοιο project, ούτε τώρα που η Τουρκία έχει φύγει και μένουν «ορφανά» αεροσκάφη προς αναζήτηση αγοραστή.

Ομως, η Lockheed Martin βλέπει την Ελλάδα ως μια εκ των σοβαρών χωρών που θα μπορούσε να γίνει μέρος του F-35, αλλά ανώτατες στρατιωτικές πηγές λένε πως είναι νωρίς ακόμα, κάτι που σημείωσε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.