Τοπικά

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα στη Δυτ. Ελλάδα

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Πολύ υψηλός (κατηγορία 4) θα είναι και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ χθες στην Πυροσβεστική σήμανε συναγερμός για δύο φωτιές, στο Πεύκο Καλαβρύτων και στην Παραλία Πατρών.

ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕ ΜΠΑΖΑ

Χθες λίγο μετά τις 5 το απόγευμα προκλήθηκε φωτιά σε οικόπεδο με μπάζα, σκουπίδια και ξερά χόρτα δίπλα στο Νεκροταφείο της Παραλίας Πατρών. Στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με δέκα άνδρες, οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά λίγες ώρες αργότερα. Ωστόσο, εξαιτίας της πυρκαγιάς η ατμόσφαιρα στην περιοχή έγινε αποπνικτική καθώς μαύροι πυκνοί καπνοί «σκέπασαν» την Παραλία, ενώ ήταν εμφανείς και από τις γειτονικές περιοχές.

ΣΤΟ ΠΕΥΚΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι και στο Πεύκο Καλαβρύτων. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, ενώ από την πρώτη στιγμή «σηκώθηκαν» και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επί τόπου βρέθηκαν δέκα οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 άνδρες, ενώ για προληπτικούς λόγους έσπευσαν και ασθενοφόρα. Ευτυχώς χάρη στον έγκαιρο συντονισμό η φωτιά περιορίστηκε γρήγορα και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, αφού έκαψε μερικά στρέμματα θαμνώδους έκτασης.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΗΜΕΡΑ

Σύμφωνα με πρόβλεψη της, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σήμερα θα βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλή).

Κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου ή κατάστασης συναγερμού, (κατηγορία 4 και 5 του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές τις νυκτερινές ώρες και συγκεκριμένα από 21.00 μέχρι 06.00. Αυτό προβλέπεται σε σχετικές αποφάσεις που έλαβαν οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Επίσης,  οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά..

Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.