Τοπικά

Δακτυλίωση νεοσσών Λευκού Πελαργού στο Μετόχι από το Φορέα Διαχείρισης

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου πραγματοποίησε για πρώτη φορά δακτυλίωση νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconia) στον οικισμό Μετόχι, Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Ζευγάρι λευκοπελαργών επέλεξαν για 2η συνεχόμενη χρονιά, το  Μετόχι για να φτιάξουν την φωλιά τους.

Η απόπειρα φωλεοποίησης τους στα τέλη του Μαρτίου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στις αρχές Μάϊου, παρατηρήθηκαν οι νεοσσοί που άρχισαν να ξεπροβάλουν δειλά τα κεφαλάκια τους μέσα από την φωλιά.

Ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποίησε την δακτυλίωση των νεοσσών με την εθελοντική προσφορά της κας Εύα Στετς, Συντονίστριας των δακτυλιώσεων Λευκού πελαργού στην Ελλάδα του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών σε συνεργασία με τον εθελοντή κ. Διονύση Μαμάση και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Στους πέντε  νεοσσούς τοποθετήθηκαν ειδικά αριθμημένα δακτυλίδια στα πόδια τους. Τα ειδικά δακτυλίδια τύπου ELSA με κωδικό GRA για την Ελλάδα και με μοναδικό αριθμό, χορηγήθηκαν δωρεάν από την κα. Στετς.

Στους νεοσσούς δόθηκαν τα ονόματα Τζo, Τίτο, Ανδρέας, Μάρθα & Παναγιώτης από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και τον κ. Μαμάση.

Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν.

Η διαδικασία έχει διάρκεια 15-20 λεπτά περίπου και περιλαμβάνει την ασφαλή μεταφορά των νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, τη τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά.

Η δακτυλίωση θεωρείται η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.