Τοπικά

Κινητοποίηση σε όλη την Αχαΐα για το προειδοποιητικό “λουκέτο” στον κλάδο της εστίασης στις 18 Μαρτίου

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους τους όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και στην Αιγιάλεια και στη Δυτική Αχαΐα, να συμμετέχουν στις δράσεις της 18ης Μαρτίου με κυρίαρχο το κλείσιμο των καταστημάτων τους για μία ημέρα, απευθύνουντα μέλη του ΣΚΕΑΝΑ, απορρίπτοντας κάθε δικαιολογία που προτάσσουν όσοι έχουν ενστάσεις.

Μάλιστα, ο ΣΚΕΑΝΑ διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη κινητοποίηση είναι η πρώτη από μία σειρά εξωστρεφών δράσεων που έχουν στόχο την πολύπλευρη στήριξη των καταστημάτων εστίασης.

«Μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμά μας. Υπάρχουν όμως και κάποιοι λίγοι συνάδελφοι που προβληματίζονται. Σε αυτούς απαντάμε πως αν δεν κλείσουν δεν θα έχουν πλέον «φωνή». Πως δεν θα χάσουν τους πελάτες τους για μία ημέρα και πως αν δεν κλείσουν για μία ημέρα θα κλείσουν για πάντα. Αν πιστεύουν ότι θα επωφεληθούν από το κλείσιμο των υπολοίπων με μερικά ευρώ παραπάνω θα χάσουν την εκτίμησή μας. Ας σταματήσουμε να ζούμε στην ανασφάλεια και στην απομόνωση και ας συνταχθούμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε όσα μας αναλογούν», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ομάδας δράσης που έχει συγκροτηθεί, Γιώργος Κούλης κάλεσε τόσο τους καταναλωτές, όσο και τους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης να στηρίξουν τη δράση του συλλόγου για να είναι ακόμη πιο δυνατή η αντίδραση.

«ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΛΕΦΤΕΣ…»

Ο κ. Στεργίου αναφερόμενος στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που επηρέασε τον κλάδο της εστίασης, επεσήμανε πως «τα κέρδη της εστίασης άγγιζαν το 14% όταν το Φ.Π.Α ήταν 8%. Άρα άμα τη αφίξει του το 24% οδήγησε αμέσως σε αρνητική κερδοφορία -2%, που σημαίνει χρεοκοπία, αφού μαθηματικά πλέον, λειτουργούμε με ζημία.  Είμαστε αυτοαπασχολούμενοι και δουλεύουμε 15 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να δώσουμε δουλειά σε χιλιάδες εργαζομένους ανά την χώρα, διαφορετικά η ανεργία θα είχε χτυπήσει κόκκινο. Μαζί με τα συνεμπλεκόμενα επαγγέλματα πλέον η εστίαση απασχολεί το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας και είναι υπεύθυνη για το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό «το ευχαριστώ» από την Πολιτεία δεν μας αξίζει.

Υπάρχει μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ η οποία αναφέρει πως για κάθε 1.000€ τζίρου μίας επιχείρησης εστίασης και αναψυχής, με τις υποχρεώσεις που το κράτος μας καλεί να πληρώσουμε, αυτή πρέπει να συμπληρώνει 200 ευρώ από άλλα κεφάλαια, προκειμένου να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Μας ζητούν να γίνουμε κλέφτες για να επιβιώσουμε».

25 ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ, 40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ τόνισε ακόμη, πως «εστίαση και η αναψυχή βαρύνονται με 25 σημεία ελέγχου αλλά και 40 οικονομικές υποχρεώσεις τον μήνα.

Είμαστε ΚΑΘΕΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην ανομία, την ακραία παραβατικότητα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όμως το νερό έφτασε πλέον πάνω από την μύτη, η εστίαση ασφυκτιά».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Τα αιτήματα του κλάδου είναι:

  1. Μονοψήφιο Φ.Π.Α. και χαρακτηρισμός ως ιδιώνυμο αδίκημα η μη καταβολή του.
  2. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους
  3. Μείωση στις υπερβολικές χρεώσεις στα τιμολόγια του νερού
  4. Ξεκαθάρισμα του τοπίου με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ

Να σημειωθεί, πως την επόμενη Πέμπτη, 14/3 και ώρα 17:00-19:00, στην αίθουσα της ΟΕΒΕΣΝΑ, Αράτου 21, στον 1ο όροφο, θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση μελών του συλλόγου και βουλευτών του Νομού, από τους οποίους και θα ζητηθούν εγγυήσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Επίσης, ο ΣΚΕΑΝΑ έχει προχωρήσει σε ενημέρωση για τη δράση της 18ης Μαρτίου και των συλλόγων της υπόλοιπης περιφέρειας, καθώς και του πανελλήνιου συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου, ζητώντας να αναληφθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Επίσης, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα το ακριβές σχέδιο δράσης εν όψει της κινητοποίησης της 18ης Μαρτίου.