Τοπικά

Σε εγρήγορση οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στην Ερατεινή

Δύο σεισμικές δονήσεις
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μνήμες Ιουνίου 1995 ξύπνησε η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ στην Ερατεινή Φωκίδας.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 11:46 το πρωί, σε θαλάσσια περιοχή 8 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά του Γαλαξιδίου και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ ταρακούνησε ακόμα και την Αθήνα, παρότι σημειώθηκε σε απόσταση 131 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, καθώς είχε εστιακό βάθος 13,7 χιλιόμετρα και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Γαλαξιδίου, που πετάχτηκαν από τα σπίτια τους. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν ζημιές, όμως το συμβάν χτύπησε συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα των σεισμολόγων.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα. Οι επιστήμονες το παρακολουθούν αλλά θα χρειαστεί να παρέλθουν δύο 24ωρα για να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε το απόγευμα, ότι ώρες μετά το συμβάν, η εικόνα έδειχνε μια συνεχιζόμενη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, όμως κανείς δεν μπορεί να «βαφτίσει» ως «κύριο» τον σεισμό τον 5.3 Ρίχτερ.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ…

Την ευχή, η σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ στην Ερατεινή Φωκίδας να είναι το κύριο σεισμικό γεγονός, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Aκης Τσελέντης. Ανέφερε ότι η εξέλιξη του φαινομένου θα παρακολουθείται τα επόμενα 24ωρα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας είχε δηλώσει προ μερικών εβδομάδων ότι περιμένει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μάλιστα είχε παρουσιάσει και τις σχετικές ενδείξεις από την ομάδα ΒΑΝ που περιλάμβαναν τη Δυτική Ελλάδα.

Από το αεροπλάνο όπου ταξίδευε προς Αλεξανδρούπολη, ο Aκης Τσελέντης, προέβη σε κάποια σχόλια, σε σχέση με αυτές τις αναφορές του και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει. Μεταξύ άλλων, έγραψε στην ανάρτησή του τα εξής: «Σχετικά με το πρόσφατο σεισμό εντάσσεται σε αυτά που έχουμε πει με το Μάκη το Χουλιάρα, στα πλαίσια των προσεισμικών σημάτων ΒΑΝ. Απαιτείται προσοχή, η ευρύτερη περιοχή είναι σε διέγερση. Το σεισμικό της δυναμικό είναι μεγάλο.

Οι κάτοικοι της Δυτ. Ελλάδας αν ακολουθήσουν τα γνωστά μέτρα αντισεισμικής προστασίας δεν θα έχουν πρόβλημα. Τα σπίτια μας δεν πέφτουν εύκολα ο αντισεισμικός μας κανονισμός είναι ο καλύτερος της Ευρώπης όπως και οι μηχανικοί μας.

Δεν χρειάζεται ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ. Για ότι απορία έρχεται να επικοινωνείτε με το Γεωδυναμικό του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ένας φορέας που βασίζεται στην αριστεία και την υπευθυνότητα».