Τοπικά

Σήμερα η εκδήλωση από το Δ.ΙΕΚ. Δυτικής Αχαΐας για το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Σήμερα στις 15:00, στο Δημόσιο ΙΕΚ Δυτικής Αχαΐας, θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα με θέμα: «Το ελαιόλαδο», την οποία διοργανώνει η Διεύθυνση του ΔΙΕΚ.

Συνεργάζονται οι εκπαιδευτές: Δημήτριος Αθανασόπουλος (Χημικός), Νικόλαος Τασσόπουλος (Οικονομολόγος) και Γεώργιος Τσουνάκας (Chef), μαζί με τους εκπαιδευόμενους των Ειδικοτήτων: «Βοηθός Φαρμακείου», «Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου» και «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν σύντομες εργασίες που αφορούν το ελαιόλαδο από τους εκπαιδευόμενους των Ειδικοτήτων του ΔΙΕΚ.

Θα γίνει αναφορά στις χρήσεις του ελαιόλαδου από την αρχαιότητα έως σήμερα, με την σημαντική θέση που έχει το ελαιόλαδο στη Μεσογειακή διατροφή και στην οικονομία της περιοχής μας, με τις νέες προοπτικές που δίνονται. Θα αναφερθούμε στο αρωματικό ελαιόλαδο και σε νέες χρήσεις του ελαιολάδου.

Θα δούμε τους τρόπους παραλαβής του ελαιολάδου από τις ελιές. Θα γίνει αναφορά στις φυσικές και χημικές σταθερές του ελαιολάδου. Θα αναφερθούμε στο «παρθένο ελαιόλαδο», στις επιτρεπτές επεξεργασίες, στις οποίες μπορούν να υποβάλλονται όλα τα είδη των λαδιών (εκτός από το παρθένο ελαιόλαδο) και στον εξευγενισμό (ραφινάρισμα). Θα δούμε πως κατατάσσεται το παρθένο ελαιόλαδο ανάλογα με την οξύτητα.

Ανάλυση και της οξύτητας του ελαιολάδου

Γνωρίζοντας τα προβλήματα της φετινής παραγωγής με την αυξημένη οξύτητα, θα γίνει επίδειξη προσδιορισμού της οξύτητας του ελαιολάδου από τους εκπαιδευόμενους της Ειδικότητας «Βοηθός Φαρμακείου» και θα γίνουν δωρεάν αναλύσεις οξύτητας σε δείγματα των παρευρισκόμενων, υπό την εποπτεία του Εκπαιδευτή-Χημικού Δ. Αθανασόπουλου.

Θα παρουσιαστούν τρόποι αρωματισμού λαδιού και θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους μπουκαλάκια αρωματισμένου ελαιόλαδου, το οποίο θα γίνει εργαστηριακά  στην εκδήλωση από τον Executive Chef κ. Τσουνάκα Γεώργιο.