Τοπικά

Ερωτήματα σχετικά με το θεοδώρειο Ίδρυμα

για την Νότια χάραξη , Γελάνε και οι πέτρες
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τοποθέτηση του Παναγιώτη Κουνάβη – Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΑΚΙΔΑ

Μια ειλικρινής τοποθέτηση με πολλά ερωτηματικά για τη δημοτική αρχή. Μετά από αίτημα 11 δημοτικών συμβούλων συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 21/12/2018, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την εκποίηση του ακινήτου του Θεοδώρειου ιδρύματος στην πόλη μας. Συζήτηση, η οποία έπρεπε προ πολλού να είχε γίνει και την οποία η δημοτική αρχή έπρεπε να είχε προκαλέσει έγκαιρα και όχι οι δημοτικοί σύμβουλοι που αιτήθηκαν το συμβούλιο.

H εκκλησία, μετά την κατεδάφιση του Ιερού ναού και πολιούχου της πόλης μας Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του 2008,αγωνιά για την αποπεράτωση του υπό ανέγερση νέου ναού και διεξάγει τιτάνια προσπάθεια για τον σκοπό αυτό.

Το κοινωφελές ίδρυμα στο οποίο ο δήμος μας εκπροσωπείται δια του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, με αίτημά του προς το τριμελές εφετείο Πατρών αιτήθηκε κρίθηκε και αποφασίστηκε στις 15/3/2018 (αρ. απόφασης 64/2018 που δημοσιεύτηκε στις 2/4/2018) μετά από συνεδρίαση στις 19/10/2017 η εκποίηση του ακίνητου, με σκοπό τα χρήματα της εκποίησης να διατεθούν για την ανέγερση του ιερού Ναού.

Έγκαιρα και εγώ και η μείζων αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο πριν την δημοσίευση της απόφασης του εφετείου, ζητήσαμε και σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τη δημοτική αρχή ενημέρωση,καθώς και αν είναι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής η εξαγορά και η αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου προ όφελος των δημοτών.

Σε συνάντηση (για τη οποία έχω αναφερθεί σε πρόσφατη δήλωσή μου) και πριν λήξουν οι προθεσμίες για τον πρώτο διαγωνισμό της εκποίησης του ακινήτου η οποία έγινε στο γραφείο του δημάρχου, συμφωνήθηκε η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ λύσης εφαρμόσιμης προκειμένου να κατατεθεί πρόταση με σκοπό να περιέλθει το ακίνητο στο δήμο μας με το αντίστοιχο τίμημα χωρίς οικονομική ζημία της προσπάθειας ανέγερσης του ναού. Λύση για την οποία αρχικά θα αναλάμβανε να αναζητήσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σε σχέση με την νομική της πλευρά.

Έκτοτε ουδεμία επικοινωνία και πρωτοβουλία από μέρος του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε ποτέ.Μάλιστα, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας κατά τη συζήτηση η οποία πάλι προκλήθηκε από την αντιπολίτευση,ο πρόεδρος αρνήθηκε ότι πήρε μέρος στην συνάντηση αυτή, αλλά και αμφισβήτησε τις ημερομηνίες κατάθεσης της εκδίκασης της υπόθεσης από το εφετείο, ισχυριζόμενος ότι η συγκεκριμένη αίτηση εκδίκασης έγινε σε πολύ προγενέστερο χρόνο από τις 19/10/2017! Για τους ισχυρισμούς αυτούς,ας κριθεί από όλους όσους πήραν μέρος και στην συνάντηση εκείνη, αλλά και στο εν λόγω δημοτικό συμβούλιο,στο οποίο ο πρόεδρος ανέπτυξε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Δημιουργούνται όμως τα εξής ερωτήματα:

Γιατί ο δήμαρχος ενώ όφειλε ως εκπρόσωπος του δήμου στο ΔΣ του ιδρύματος,ουδέποτε ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για την επιθυμία του ιδρύματος που αφορά την συγκεκριμένη εκποίηση ΕΓΚΑΙΡΑ, προκειμένου να αναζητηθεί λύση προς όφελος όλων; Εκδήλωσε ποτέ, στα μέλη του ιδρύματος την αναγκαιότητα το ακίνητο να περιέλθει στο δήμο με το αντίστοιχο τίμημα; Προκληθείς στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο για να απαντήσει, γιατί δεν έδωσε καμία εξήγηση γι αυτή του τη σιωπή στο συγκεκριμένο θέμα;

Υπάρχει ο ισχυρισμός της δημοτικής αρχής πως δεν υπάρχουν χρήματα. Πότε ψεύδεται ο δήμαρχος; όταν σε δηλώσεις του λέει πως ο δήμος έχει “κομπόδεμα” ή τώρα που λέει πως δεν έχουμε χρήματα;

Γιατί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δηλώνει πως δεν συμμετείχε σε καμία συνάντηση και πως η υπόθεση για το αίτημα εκδίκασης έγινε σε πολύ προγενέστερο χρόνο από τις 19/10/2017;

Η εκκλησία δια της συμμετοχής της στο ΔΣ του ιδρύματος ΔΙΚΑΙΩΣ αναζητά πόρους προκειμένου να αποπερατώσει τον ιερό ναό, πολύ καλά κάνει και είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Oυδείς πιστεύω πως θέλει να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή και συμβάλει αναλόγως με τις οικονομικές του δυνατότητες .

Εκείνο όμως που εγείρει ερωτηματικά, είναι η διαρκής σιωπή του δημάρχου και η μη πρόθεση του για την ΕΓΚΑΙΡΗ ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκποίησης , προκειμένου να υπάρξει διερεύνηση δυνατότητας ώστε η πόλη και οι δημότες να αποκτήσουν χώρους ωφέλιμους για όλους. Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο τις οφείλει ο δήμαρχος και ουδείς άλλος!

Με αυτά τα δεδομένα αλλά και ερωτηματικά ο καθένας μας από το δημοτικό συμβούλιο καλείται να πάρει μέρος με τρόπο επωφελή και ειλικρινή για όλους, αντάξιο στην ιστορία και το μέλλον της πόλης.