Τοπικά

Θυρανοίξια στο Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Μπάδα

Αγίου Δημητρίου Μπάδα
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, τέλεσε τα Θυρανοίξια και εν συνεχεία την Θεία Λειτουργία στον ανακαινισθέντα Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Μπάδα, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, ο οποίος βρίσκεται στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, στη Δημοτική Ενότητα Δύμης, στην Τοπική Κοινότητα Πετροχωρίου, πάνω στο όρος Μόβρη και εκκλησιαστικός ανήκει στην Ιερά Μονή Μαρίτσης Σαντομερίου.

Μετά πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου καθώς και επίσκεψη στο «κρυφό σχολείο» που βρίσκεται στην περιοχή μέσα σε μια σπηλιά όπου υπάρχουν και τοιχογραφίες από τον 18ο αιώνα. Ο Ιερός Ναός είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον πανδαμάτορα χρόνο, εδέχθη δε καίριο πλήγμα από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

Από τότε παρέμενε κλειστός. Τα τελευταία χρόνια με μέριμνα της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έγιναν εργασίες για την αναστήλωση και ανακαίνιση του. Οι εργασίες αποκατάστασης του Ναού και του Αύλειου χώρου ολοκληρώθηκαν με την επίβλεψη της κας Αναστασίας Κουμούση, Διευθύντριας της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με χρηματοδότηση του ιδρύματος “Λεβέντη”.

Η συνεργασία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να παραδοθεί και πάλι στην Θεία Λατρεία ο εξαιρετικός αυτός Βυζαντινός Ναός που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή μας.

Κλείνοντας πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ενώ αξίζουν συγχαρητήρια στο ίδρυμα Λεβέντη, την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και προσωπικά στην κα Κουμούση για το θαυμάσιο έργο τους!!!

Τέλος για όλους εμάς αξίζει πραγματικά να επισκεφθούμε το εξαιρετικό και ιερό αυτό Μνημείο του τόπου μας.