Ελλάδα

Σεντένο: Συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις έως το 2020 και … «με όποια κυβέρνηση»

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

«Δεμένη» θα κρατάνε οι δανειστές την χώρα ως το 2020 τουλάχιστον για να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δίνοντάς της με δόσεις την ελάφρυνση που υποσχέθηκαν.

Παρουσιάζοντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο την συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και «στους επόμενους εκλογικούς κύκλους».

Με βάση τα τόσο υψηλά πλεονάσματα πάντως που έχει δεσμευτεί να παράγει στα επόμενα χρόνια η χώρα, ειδική έκθεση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εμφανίζει το ελληνικό χρέος «βιώσιμο» για τα επόμενα 20 χρόνια (κάτω από 20% του ΑΕΠ έως και το 2037) ακόμα και αν δεν είχε δοθεί την περασμένη Πέμπτη καμία απολύτως ελάφρυνση στην χώρα μας!

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών άνοιγε θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά μετά το 2022 (καθώς και ο ίδιος θεωρεί υπερβολικά τα πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά μέχρι το 2060).

Σεντένο: Συνέχεια μεταρρυθμίσεων «με όποια κυβέρνηση»

Στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πρόεδρος Σεντένο τόνισε ότι τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (σσ: υπολογίζονται σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ) θα επιστραφουν τμηματικά στην Ελλάδα ως το 2020, ανά εξάμηνο κάθε Ιούλιο και Δεκέμβριο.

«Αυτό είναι ένα κίνητρο για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις» τόνισε μάλιστα ο κύριος Σεντένο, «πρέπει να συνεχιστούν και στους επόμενους πολιτικούς κύκλους», εννοώντας δηλαδή να τις εφαρμόσουν και όλες οι επόμενες κυβερνήσεις.

Όσον αφορά στην τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ, είπε ότι αναμένεται να εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Από τα λεφτά αυτά, τα 9,5 δισ.ευρώ για να αποτελέσουν ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» (cash buffer) και «τελευταία καταφυγή» για να πληρώνει χρέη η Ελλάδα. Από την διατύπωση αυτή και μόνον, φαίνεται πως οι δανειστές θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώνει με άλλους τρόπους τις υποχρεώσεις της (πχ με πλεονάσματα, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ή νέα ομόλογα) ενώ σαν λύση ανάγκης μέχρι να βγει στις αγορές ομολόγων μπορεί να χρησιμοποιεί και το «μαξιλάρι» που θα φτάσει συνολικά –μαζί με τα πρωτογενή πλεονάσματα- στα 24,1 δισ. ως τα μέσα του 2020.

«Τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ» από τα 15 δισ. συνολικά, «θα εκταμιευθούν σε έναν ειδικό λογαριασμό για να καλύψουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους» είπε ο κύριος Σεντένο. «Γλώττα λανθάνουσα» πάντως, διαβάζοντας την ομιλία του ο πρόεδρος Σεντένο είπε ότι τα λεφτά θα δοθούν «το 2020» (“in 2020”) αλλά αργά το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση και ανασκεύασε την δήλωσή του αυτή.

Ο συνδυασμός πάντως όλων όσων περιέγραψε στην επίσημη ενημέρωση ο κύριος Σεντένο δείχνουν ότι ενώ το Μνημόνιο θα έχει τελειώσει το 2018, η Ελλάδα θα πάρει την τελευταία δόση της σε … δόσεις το 2020, πέραν των άλλων μέτρων ελάφρυνσης (αναβολή πληρωμών του EFSF κατά 10 χρόνια) που θα ενεργοποιηθούν από το 2023 και μετά. Και θα έχει πάρει μεν όλα τα μέτρα του 3ου Μνημονίου, αλλά έχοντας αφήσει και 26 από τα 86 δισ. ευρώ που προορίζονταν για αυτήν και θα μπορούσε να τα έχει λάβει όλα, με εξαιρετικά «φθηνά» επιτόκια.

protothema.gr