Τοπικά

6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο: Να μην ολοκληρώνει η γραφειοκρατία την καταστροφή

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η ανάγκη να ακολουθήσουν κοινό σχέδιο δράσης και να «μιλήσουν» την ίδια γλώσσα…

…οι φορείς που εμπλέκονται στην διαχείριση της πολιτικής προστασίας, περνώντας στην ψηφιακή εποχή, αναδείχθηκε στην σχετική συνεδρία.

Ο Γιάννης Καπάκης, γγ Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει θέσει προς συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών για κατεπείγουσες εργασίες σε παράκτιες ζώνες μετά από μια φυσική καταστροφή, όπως αυτές που συμβαίνουν κάθε χρόνο στον δρόμο της Πλαζ και την παραλιακή του Ρίου.

Το σκεπτικό του Γ. Καπάκη, όπως το ανέπτυξε στην «Π» μετά το τέλος της θεματικής, είναι η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας να εξαιρεί τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αποκατάστασης (αυτοτελείς διευθύνσεις πολιτικής προστασίας και διευθύνσεις τεχνικών έργων περιφερειών) από τις διαδικασίες αδειοδότησης, αντικαθιστώντας αυτές με μια τεχνική έκθεση περιγραφής των καταστροφών και ενημέρωσης για τις επεμβάσεις αποκατάστασης και άρσης του κινδύνου.

Eτσι, θα επισπεύδεται η διαδικασία και ο χρόνος για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ θα δοθεί και μια πολιτική λύση στις διώξεις που ασκούνται σε αιρετούς (όπως έχει συμβεί με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, για τις παρεμβάσεις που έκανε στην παραλιακή του Ρίου τον προηγούμενο χειμώνα). Κατά τα λοιπά, ο Γ. Καπάκης ανέφερε πως η Ευρώπη θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και να είναι κέντρο επιχειρήσεων για την περιοχή, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και των γειτονικών κρατών και πρόσθεσε πως η Δυτική Ελλάδα είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές σε όλη τη χώρα όσον αφορά στις φυσικές καταστροφές.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παπαναστασίου (ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συνεδρίας), ανέφερε εισαγωγικά ότι η πολιτική προστασία είναι ένα ζήτημα στο οποίο η αυτοδιοίκηση δεν έχει δώσει το βάρος που πρέπει, ίσως γιατί περιέχει αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν προνοητικά.

Εμπειρικά παραδείγματα και προτάσεις σε θέματα πολιτικής προστασίας απαρίθμησε ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς. Ενα από αυτά τα παραδείγματα είναι το δίκτυο που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τους 66 προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του δήμου, οι οποίοι είναι σε θέση να ενημερώνουν άμεσα για το ξέσπασμα πυρκαγιάς στην περιοχή ευθύνης τους.

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής εξέφρασε τη δική του ανησυχία για την πολιτική προστασία, επισημαίνοντας ότι για τα 600.000 στρέμματα του δήμου του, επιχορηγήθηκε με 20.000 ευρώ.

Στα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται -είτε σε πραγματικές συνθήκες είτε πιλοτικά- στην πολιτική προστασία αναφέρθηκαν οι Αναστάσιος Καναβός (επιπυραγός, προϊστάμενος περιφερειακού κέντρου επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας) και Δημήτρης Κατσαρός (διευθυντής πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης). Επίσης, ο Σάκης Καραμόσχος από την Εταιρία Διεθνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Transcoop παρουσίασε την πλατφόρμα ενημέρωσης που δημιουργήθηκε για την ΠΕΔΔΕ μέσω του προγράμματος CI PRO EFFECT.

pelop.gr