Τοπικά

Νίκος Καρακίτσος : «Χωρίς επενδύσεις, χωρίς δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν θα ανακάμψει η οικονομία»

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την ίδια ώρα που οι Ελληνικές κυβερνήσεις επιβάλλουν φόρους και «πνίγουν» την οικονομία τον μικρομεσαίο επαγγελματία, η Ρουμανία μπήκε στο 2018 αντιμετωπίζοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες εντελώς διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στα εξής:

 – Η φορολογία μικροεταιριών θα είναι 3% επί του τζίρου, αν η εταιρία δεν έχει υπάλληλο και 1% επί του τζίρου αν έχει έναν υπάλληλο (που μπορεί να είναι και ο ίδιος της ο μέτοχος)

– Το πλαφόν για αυτή τη φορολόγηση ανέβηκε από τις 500.000 Ευρώ στο… 1.000.000 ευρώ

 – Πλέον αυτή η επιλογή παρέχεται σε κάθε είδους μικροεταιρία, ανεξαρτήτως ΚΑΔ – Για τζίρο άνω του 1.000.000 Ευρώ, παραμένει η φορολογία 16% επί των κερδών – Ο ιδιωτικός υπάλληλος θα πληρώνει 10% φόρο αντί για 16%, για οποιοδήποτε ποσό που θα εισπράξει

– Τα εστιατόρια θα πληρώνουν φόρο «τεκμαρτό», χαμηλότερο από το 1% επί του τζίρου

– Η φορολογία των προγραμματιστών θα παραμείνει στο 0%, μιας και αποδείχτηκε πως αποδίδει στη χώρα δεκάδες άλλα πλεονεκτήματα και έσοδα.

– Ο μέτοχος εταιρίας ΕΠΕ συνεχίζει να ΜΗΝ έχει υποχρέωση ασφάλισης. Έτσι μπορεί να κινηθεί ευέλικτα και με χαμηλότερο κόστος. Χαμηλή φορολογία = αλματώδης ανάπτυξη.

Το 2013, το 2014, το 2015, το 2016, το 2017, το 2018… Την ώρα που επί χρόνια η Ελλάδα ανεβάζει τους φόρους και τις επιβαρύνσεις για όσους δημιουργούν πλούτο (με εξαίρεση μία περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά), η Ρουμανία ακολούθησε διαφορετικό δρόμο. Όταν μπήκε στο μνημόνιο ανέβασε μόνο τον ΦΠΑ, μία φορά. Κατά τα άλλα, έκοψε από το Δημόσιο, απέλυσε δημοσίους υπαλλήλους και μείωσε τις δαπάνες, χωρίς να ακουμπήσει τη φορολογία εισοδήματος ή αυτή των ακινήτων.

Αποτέλεσμα: Βγήκε από την κρίση σε 18 μήνες και από το 2013 τρέχει… Την πενταετία Ιανουάριος 2013 – Δεκέμβριος 2017 πέτυχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τη βιομηχανική της παραγωγή (στις πρώτες 3 χώρες σε αύξηση), τις εξαγωγές της (από 45 σε… 62 δις Ευρώ), τη Γεωργία, τις καταθέσεις των πολιτών και το διαθέσιμο εισόδημά τους. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΝΑ Ευρώπη και οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 80 δις Ευρώ.

Ο γνωστός επιχειρηματίας και πρόεδρος της επιτροπής παραγωγικών τάξεων της ΝΟΔΕ Αχαΐας Νικος Καρακίτσος δήλωσε στο “westcity”:

Δυστυχώς, η Ελλάδα καταδικάστηκε σε οκταετή φτώχεια διότι τη Κυβερνούσαν ανεγκέφαλοι. Λέγαν οι παλιοί όταν δεν ξέρεις ρωτάς. Η αντιγραφείς… ούτε ρώτησαν ούτε αντέγραψαν. ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.. ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ.. ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ..ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.. ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ… Και καταδικάσανε τον Eλληνικό λαό στη φτώχεια.. και την ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ σε χρεωκοπία… και όπως λένε μας κάνουν και χάρη! Διατυμπανίζουν αρκετοί εξ αυτών ότι μας έσωσαν… Αίσχος!

Σύμφωνα με τον κ. Καρακίτσο, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με ανατροπή. Δηλαδή μέσα από μια άλλη Κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη. «Πρέπει να επενδύσουν στην χώρα μας, να δημιουργηθούν δουλειές, δηλαδή νέες επιχειρήσεις για να έχουν τα νέα παιδιά εργασία. Να εισπράττουμε εισφορές και να σταματήσουμε να πληρώνουμε επιδόματα. Έτσι θα μείνουν λεφτά στο κράτος να πληρώσει συντάξεις να δώσει χρήματα για την υγεία να δώσει χρήματα για την παιδεία και να βελτιωθούν όλες οι υποδομές για να αρχίσει η μηχανή του κράτους να προχωράει», τόνισε ο κ. Καρακίτσος.

Τέλος ο κ. Καρακίτσος άσκησε δριμεία κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας:

“Ο Σαμαράς είχε φτάσει σε κάποιο επίπεδο και είχαμε αρχίσει να αναπνέουμε. Ήρθε ο Βαρουφάκης με τον Τσίπρα, με το σακίδιο στην πλάτη λες και θα πήγαιναν πενταήμερη του λυκείου, και μας κατέστρεψαν… χρέωσαν την χώρα μας 100 δισεκατομμύρια σε έξι μήνες !

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τετάρτη στις 4 Ιουλίου που παρευρεθεί στο συνέδριο της Πελοποννήσου, δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τους φόρους θα διευκολύνει τους επενδυτές στις αδειοδότησης μειώνοντας την γραφειοκρατία και εξασφαλίζοντας τους φθηνό χρήμα για να επενδύσουν. Συγκεκριμένα είπε δεσμεύουμε με συμβόλαιο τιμής εγώ προς εσάς και θέλω να δεσμευτείτε κι εσείς προς εμένα. Έτσι ώστε όλοι μαζί να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και να σταματήσουμε τη μετανάστευση των παιδιών. Πρέπει τα παιδιά μας να βρίζουν δουλειά στην πατρίδα τους.

 Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι χωρίς ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις χωρίς δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν θα γίνει τίποτα…».