Τοπικά

Η Δυτική Αχαΐα δεν έχει υποβάλει ακόμη – Οι δήμοι που μπαίνουν στα 93,2 εκ. € ύδρευσης/αποχέτευσης

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την ένταξη στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» (ΚΥΑ 13022 -ΦΕΚ 1377Β/24-4-2018) 33 νέων έργων στο πλαίσιο των Προσκλήσεων ύδρευσης/αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 93.237.205,28 ευρώ, με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 89.837.667,40 ευρώ,  υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Από την πρώτη ημέρα της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ένταξης στις δύο νέες προσκλήσεις του Προγράμματος, έχουν υποβληθεί 171 αιτήσεις, εκ των οποίων 114 στην Πρόσκληση Ι (Ύδρευση) και 57 στην Πρόσκληση ΙΙ (Αποχέτευση), για έργα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 650 εκατ. ευρώ.

Ο «ΦιλόΔημος», αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει εξασφαλίσει συνολικά 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, εντός του 2018, με 200 εκατ. ευρώ ανά κατηγορία, όπως προβλέπουν οι αντίστοιχες Προσκλήσεις που υπέγραψαν ο ΥΠΕΣ Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο «ΦιλόΔημος» πλέον καταγράφει μια ιδιαίτερα δυναμική πορεία αποδεικνύοντας τη σημασία και τη σκοπιμότητα του Προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μόλις 1,5 μήνα από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων είχε  αξιολογηθεί σχεδόν το 40% των αιτήσεων.

Η ανταπόκριση των Δήμων και ΔΕΥΑ στο Πρόγραμμα φανερώνει το μέγεθος των αναγκών σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Η επίδραση αυτών των έργων στις τοπικές κοινωνίες προβλέπεται ιδιαίτερα θετική, καθώς στοχεύουν στο να  εξασφαλίσουν επαρκή και ποιοτική ύδρευση σε χιλιάδες ανθρώπους, να μειώσουν κόστη για τους πολίτες και τους Δήμους, αλλά και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων, αλλά και των υγρών αποβλήτων οικισμών και ευρύτερων περιοχών  εντός των Δήμων που θα υλοποιηθούν.

entagmena-erga-filodimos