Τοπικά

Σοφία Πανίτσα – Η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Λακκόπετρας μιλά στο westcity.gr

Σοφία Πανίτσα
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Λακκόπετρας «Ερυθρά Γαία» Σοφία Πανίτσα μίλησε στο “westcity” για τις δράσεις και τους στόχους του συλλόγου, για τη δημιουργία της ΜΚΟ Προστασίας Παράκτιας Ζώνης «Διάσωση Ακτής» – SaveCoast αλλά και για το πρόβλημα της έλλειψης νερού…

Μιλήστε μου για τον δραστήριο Σύλλογο Παραλίας Λακκόπετρας «Ερυθρά Γαία»…

Σοφία Πανίτσα : Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Λακκόπετρας «Ερυθρά Γαία» μετρά 30 χρόνια ζωής και είναι ο αρχαιότερος σύλλογος της Δυτικής Αχαΐας. Στο σύλλογο ο καθ’ ένας από εμάς έρχεται σαν μονάδα και λειτουργεί σας ομάδα. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στον τόπο μας ή να βελτιωθεί κάτι πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε.

Πρέπει να πούμε τις ιδέες μας, τις σκέψεις μας, τις ανησυχίες μας, τα όνειρά μας, τους φόβους μας και τα προβλήματά μας. Εάν για ακόμη μια φορά επιλέξουμε τη σιωπή και τη μη συμμετοχή στα δρώμενα του συλλόγου μας, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε θαύματα αλλά ότι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Ποιοι είναι οι βασικοί σκοποί του συλλόγου σας;

Σοφία Πανίτσα : Πρώτον, η ανύψωση του κοινωνικού, πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου των μελών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της παραλίας Λακκόπετρας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Δεύτερον, η προβολή της περιοχής μας μέσα από κινήσεις και εκδηλώσεις του συλλόγου. Τρίτον, η ανάπτυξη περιβαλλοντολογικής συνείδησης και η ανάληψη πρωτοβουλίας για το περιβάλλον.

Η λέξη του συλλόγου που μας αντιπροσωπεύει είναι συνεργασία και με άλλους συλλόγους με στόχο την οργάνωση της περιοχής μας. Εξάλλου το αποδείξαμε με τη δημιουργία του Φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με το σύλλογο παραλίας Καλαμακίου και με το σύλλογο της παραλίας Βραχνεΐκων με στόχο τη “διάσωση ακτής” – SaveCoast.

Μάλιστα με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση που πραγματοποιήσατε προ ημερών στην αγορά Αργύρη υπό τη αιγίδα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας

Σοφία Πανίτσα : Πράγματι, ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα «Παράκτια Ζωή Νομού Αχαΐας: Επιστημονική προσέγγιση και προοπτική», που διοργάνωσε η ΜΚΟ Προστασίας Παράκτιας Ζώνης «Διάσωση Ακτής» – SaveCoast, υπό την αιγίδα του δήμου δυτικής Αχαΐας. Κοινή συνισταμένη των διακεκριμένων επιστημόνων ομιλητών, ήταν ότι οι ακτές της Αχαΐας «χάνονται», συνέπεια της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης στον θαλάσσιο χώρο με πρώτη και κύρια αιτία την κατασκευαστική δραστηριότητα και δεύτερη την εκτεταμένη μόλυνση των θαλασσών από μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων.

Εκτός από το θέμα της διάσωσης των ακτών, ποιο άλλο θέμα σας απασχολεί…

Σοφία Πανίτσα : Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η έλλειψη νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχουμε ενημερώσει, ωστόσο, το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και προσπαθεί να μας λύσει το πρόβλημα.

Πότε θα ανακοινώσετε τις καλοκαιρινές σας δράσεις;

Σοφία Πανίτσα : Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε μια σειρά πρωτότυπων εκδηλώσεων που θα γίνουν τον Ιούλιο στην παραλία Λακκόπετρας για 3η συνεχή χρονιά. Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν με ιδιαίτερη επιτυχία συγκεντρώνοντας τουριστικό ενδιαφέρον απ’ όλη την Ελλάδα. Φέτος έχουμε πρωτότυπες εκδηλώσεις όπως ενημερωτικές για παράδειγμα σχετικά με την καταλληλόλητα του πόσιμου νερού, αθλητικές δράσεις και άλλες