Τοπικά

Αχαΐα : «Χρυσό» διεθνές βραβείο σε ελαιόλαδο

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Το ελαιοτριβείο Μαγιώνου στα Καμίνια Αχαΐας …

… βραβεύτηκε στη χρυσή κατηγορία των βραβείων Olympia Health and Nutrition Awards 2018, για τον ισχυρισμό υγείας έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ανάμεσα από 2.500 δείγματα από όλη την Μεσόγειο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις 17 Μαΐου στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, και βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι διεθνώς παραγωγοί ελαιολάδου.

Η απονομή των βραβείων έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Med «Aristoil» στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive Center for Health.

Η συμμετοχή του ελαιοτριβείου Μαγιώνου στον διεθνή διαγωνισμό, ήταν η μοναδική από την Αχαΐα και η βράβευσή της ανεβάζει γενικά το ελαιόλαδο της περιοχής.

Η απονομή των βραβείων αυτών διοργανώνεται από τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαγιάτη και την καθηγήτρια κ. Μελιου και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive Center for Health. Ξεκίνησε το 2016 στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία με 565 συμμετοχές από 15 χώρες.

Το 2017 υπήρχαν 800 συμμετοχές και φέτος οι συμμετοχές παραγωγών ξεπέρασαν τις 2500, από Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία και Κροατία. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα βραβεία δίνονται με μοναδικό κριτήριο την περιεκτικότητα του ελαιολάδου στις υγειοπροστατευτικές ουσίες του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον ισχυρισμό υγείας και βραβεύονται οι παραγωγοί-τυποποιητές για τη φροντίδα, την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου ως προϊόν για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Προκειται για τις πρώτες του είδους ιατρικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη μείωσαν τα συμπτώματα σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ) και τα λευκά αιμοσφαίρια σε ασθενείς με χρόνια λεμφοβλαστική λευχαιμία.

pelop.gr