Τοπικά

Εκκληση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και Πυροσβεστικής , σε κράτος και δημότες για τον κίνδυνο πυρκαγιών

Πυροσβεστικής
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τα έργα και τα μέσα με τα οποία η περιοχή θα οχυρωθεί, όσο το δυνατόν καλύτερα, προκαθόρισαν οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Δυτικής Αχαΐας, που συνεκλήθη υπό τον πρόεδρό του και δήμαρχο Χρήστο Νικολάου, με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Θανάση Ραυτακόπουλου, του διευθυντή στο αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Νίκου Γυφτάκη, το διοικητή της Πυροσβεστικής Αχαΐας Νίκο Ρουμελιώτη και της ΠΥ ΒΙΠΕ Πατρών Ανδρέα Στεμπίλη.

ΠΛΑΝΟ

Σε προτεραιότητα τέθηκε η συντήρηση των δικτύων χρήσης νερού, για τις ανάγκες κατάσβεσης πυρκαγιών, με έμφαση στη λειτουργία κρουνών, αλλά και την τοποθέτηση φορητών δεξαμενών (χωρητικότητας από 150 έως 350 κυβικών) σε Ανω Αχαΐα, Γιανισκάρι και Σανταμέρι, προς ενίσχυση πενιχρών μόνιμων υποδομών, κάτι που θα κοστίσει στο Δήμο περί τις 30.000 ευρώ. Επίσης,
αποφασίστηκε ο άμεσος καθαρισμός αγροτικών και δασικών δρόμων, με εργολαβίες που θα προκύψουν από τις 80.000 περίπου ευρώ χρηματοδότησης από το κράτος, αλλά και από χρήματα του Δασαρχείου.

ΣΧΕΔΙΑ

Σε επιτακτική βάση μπήκε η επικαιροποίηση των χαρτών εκκένωσης κοινοτήτων (εφόσον απαιτηθεί), με τη συνδρομή των προέδρων τους, ενώ «κόκκινο» σημείο χαρακτηρίστηκε η ζώνη στα όρια Αχαΐας- Ηλείας, που διαπερνά το δάσος της Στροφυλιάς, με τον φορέα διαχείρισής του, να καλείται να συμβάλλει, ώστε άμεσα να γίνει διαδημοτικό τεχνικό έργο διαφύλαξης του προστατευόμενου τοπίου.

ΧΡΗΜΑΤΑ

Στη μικρή οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας προς τον Δήμο, εστίασε ο κ. Νικολάου, υποστηρίζοντας ότι «η έκταση του αγροτικού δήμου είναι ανεξέλεγκτη και ελπίζει στην εκμετάλλευση νέων πηγών χρηματοδότησης της πολιτικής προστασίας, αφού η κρατική δεν αρκεί». Με αυτό το παράπονο, αλλά και την ελπίδα η εναλλακτική ροή κονδυλίων, που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, να υλοποιηθεί, ο δήμαρχος κάλεσε τον καθένα δημότη να καθαρίσει το χώρο του και να μην πετά κλαριά κ.ά. σε κάδους, συμβάλλοντας έτσι στη συλλογική προστασία, με μια άλλη κουλτούρα.

ΚΥΝΗΓΟΙ

Νέο στοιχείο στο σχέδιο προστασίας της περιοχής, κατά την αντιπυρική περίοδο (1η Μαίου-31 Οκτωβρίου) είναι η εθελοντική συμμετοχή του Κυνηγετικού Συλλόγου Δ. Αχαΐας, ο πρόεδρος του οποίου Νίκος Τρίγκας δεσμεύτηκε χθες για περιπολίες 4 ομάδων σε περιοχές που θα επιλεγούν.

Άρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ , pelop.gr