Τοπικά

Επιστολή Αϊβαλή για το δίκτυο 5G

5G , Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μετατροπή της πόλης της Πάτρας σε μία πρότυπη πόλη για πιλοτική ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς 5G

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

είναι κοινώς αποδεκτό, αλλά και εσείς ο ίδιος ποικιλοτρόπως έχετε επισημάνει, ότι εδώ και αρκετά χρόνια η πόλη μας βρίσκεται στη δίνη ενός μεγάλου οικονομικού μαρασμού. Η ανεργία στην περιοχή μας έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ παράλληλα η ανέχεια σφίγγει όλο και περισσότερους συμπολίτες μας.

Είναι δεδομένο ότι ενάντια σε αυτή τη δίνη όλοι πρέπει να αντισταθούμε. Τόσο εφαρμόζοντας πολιτικές και δράσεις υποστήριξης των συμπολιτών μας, όσο και δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές.

Η πόλη μας, η Πάτρα, επιλέχθηκε ως μία από τις δύο πόλεις της χώρας μας για πιλοτική ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G). Πρόκειται για τεχνολογία αιχμής η οποία προάγει εντόνως την τεχνολογική ανάπτυξη και η οποία διεθνώς δεν έχει ακόμη προτυποποιηθεί. Η πόλη μας, με ένα μητροπολιτικό δίκτυο μήκους 88km ίσως το μεγαλύτερο πανελλαδικά, έχει την δυνατότητα να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των δικτύων αυτών με πολλά οφέλη για τους συμπολίτες μας. Έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε τεχνολογικά “έξυπνη πόλη”, ενώ παράλληλα της δίνεται η δυνατότητα να καταστεί κέντρο δοκιμών στην εν λόγω τεχνολογία για εταιρείες διακεκριμένες στο παγκόσμιο στερέωμα αξιοποιώντας ταυτόχρονα στο μέγιστο βαθμό το δημόσιο μητροπολιτικό της δίκτυο.

Για να μπορέσουν όμως να πραγματοποιηθούν αυτά θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, να ληφθούν οι απαραίτητες διασφαλίσεις, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της πιλοτικής εφαρμογής του 5G. Παράλληλα δε, να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε επιτυχημένες δοκιμές τεχνολογικών εφαρμογών που θα πραγματοποιούνται στο μητροπολιτικό δίκτυο του Δήμου να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες της πόλης μας.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας με το πλέον εξειδικευμένο επιστημονικό υπόβαθρο των μελών του, μπορεί να βοηθήσει ενεργά στην οποιαδήποτε τεχνική αποσαφήνιση απαιτηθεί σχετικά με το φυσικό αντικείμενο του έργου, καθώς και όπου αλλού αυτό κριθεί απαραίτητο. Προφανώς όμως, για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει άμεσα να καταστεί κοινωνός του σχεδίου της προγραμματικής συμφωνίας.

Κύριε Δήμαρχε, ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η συμμετοχή της πόλης μας στην πιλοτική ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G), μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει νέο πόλο ανάπτυξης στην περιοχή μας με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Θεωρούμε ότι οι πολίτες της Πάτρας έχουν δικαίωμα στις ωφέλειες τέτοιων τεχνολογιών ενώ παράλληλα πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για την πόλη μας.