Τοπικά

Στο “ηλετρονικό” σφυρί από αύριο τα πρώτα ακίνητα από Πάτρα

εγγυητές δανείων
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στο… ηλεκτρονικό σφυρί βγαίνουν από αύριο τα πρώτα ακίνητα που έχουν ήδη μεταφερθεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και σπίτια δανειοληπτών από την Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ηλεκτρονικό σύστημα βρίσκονται ήδη καταχωρημένοι πάνω από 1.500 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες και ορισμένοι με επισπεύδοντες ιδιώτες. Εξ αυτών, πάνω από 10, αφορούν Πατρινούς δανειολήπτες που στο σύνολό τους σχεδόν έχουν οφειλές προς τις τράπεζες.

Οι όροι διεξαγωγής των πλειστηριασμών παραμένουν οι ίδιοι, όπως και η διαδικασία που ακολουθείτο μέχρι τώρα και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00. Ωστόσο, για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της πρωτεύουσας του κράτους.

Με άλλα λόγια, ο εκπλειστηριασμός ενός οφειλέτη από την Πάτρα ή από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει πλέον και στην Αθήνα, προκειμένου να αποφευχθούν «αναταράξεις»!

Σημειώνεται ότι παρά τα όσα αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, στο «σφυρί» αναμένεται να βγουν και πρώτες κατοικίες. Γνωστή εξάλλου έγινε την περασμένη εβδομάδα, μετά από σχετική γνωστοποίηση της δημοτικής συμβούλου, Βίβιαν Σαμούρη, η περίπτωση Πατρινού που βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη έξω από το Ειρηνοδικείο της Πάτρας και ζήτησε τη συνδρομή της τοπικής κίνησης κατά των πλειστηριασμών, καθώς προγραμματίζεται για αύριο η κατάσχεση του σπιτιού του, μόλις 60 τ.μ., που θεωρείται, μάλιστα, πρώτη κατοικία. Επιπλέον, για αύριο έχουν δρομολογηθεί οι κατασχέσεις των πρώτων κατοικιών ή, σαφέστερα, δυο μικρών σπιτιών, του πατέρα του και του αδελφού του, με τον πρώτο να είναι πιστοποιημένα ανάπηρος κατά 65%, ενώ σύμφωνα με την κ. Σαμούρη και οι τρεις έχουν κάνει αίτηση για ένταξη στο Νόμο Κατσέλη και η απόφαση θα βγει τον Αύγουστο.

«Η είδηση αυτή, βέβαια, δίνει τη σωστή διάσταση στα όσα θα ακολουθήσουν, διαψεύδοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και των τραπεζιτών, πως οι κατασχέσεις ξεκινούν από πάνω προς κάτω, δηλαδή, από τους μεγαλο-οφειλέτες! Αντίθετα, μαζί με τις βίλες, οι αδηφάγες τράπεζες, με τη συνδρομή της Κυβέρνησης, θα πάρουν ό,τι μπορούν από κατεστραμμένους οικονομικά χρεοφειλέτες -βιοπαλαιστές ή άνεργους- «κόκκινων» δανείων, που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να προστατευθούν από τον νόμο Κατσέλη» ανέφερε η κ. Σαμούρη, κάνοντας λόγο για ανεμπόδιστη πλέον «βίαιη και άδικη αρπαγή της λαϊκής περιουσίας»

Μέτωπο από πέντε εργατικά σωματεία της Πάτρας Μέτωπο κατά των πλειστηριασμών οργανώνουν σωματεία της Πάτρας. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 6.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, “ενάντια στην υφαρπαγή του μόχθου του λαού από τις τράπεζες και από την κυβέρνηση”.

Επίσης θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα ώρα 10:30 πμ στην Α’ Δ.Ο.Υ. (νέα εθνική οδός Πατρών – Αθηνών 15).

“Κανείς να μην μείνει μόνος του στην επίθεση αυτή. Με οργάνωση και αποφασιστικότητα να δώσουμε τη μάχη, να βάλουμε φραγμό στα αρπακτικά που θέλουν να μας πετάξουν στο δρόμο, να αρπάξουν τον ιδρώτα, τους κόπους μιας ζωής για να έχουμε ένα κεραμίδι στο κεφάλι μας εμείς και τα παιδιά μας. Δεν έχει καμιά ευθύνη ο εργαζόμενος που έμεινε άνεργος, που του μείωσαν το μισθό, ο συνταξιούχος που του πετσόκοψαν τη σύνταξη, ο αυτοαπασχολούμενος που η μπότα των επιχειρηματικών ομίλων τον ανάγκασε να κλείσει το μαγαζί του, που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις όποιες υποχρεώσεις είχε δημιουργήσει», αναφέρουν τα σωματεία και προσθέτουν: «Την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σφίγγει την θηλιά του χρέους στον λαιμό του λαού. Ένα χρέος το οποίο δεν το δημιούργησε ο ίδιος ο λαός αλλά του το φόρτωσαν με τις πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις».

Τα πέντε σωματεία (Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Ποτών-Τροφίμων Αχαΐας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων, Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Ν.Αχαϊας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας), απαιτούν:

-Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο.

-Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

-Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

-Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

-Πάγωμα χρεών για άνεργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων.

-Διαγραφή δανείων, ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς.

-Όχι στην φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο 5.000 για κάθε παιδί.

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.