Τοπικά

Ένας επίγειος παράδεισος το Δάσος της Στροφυλιάς

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η Ελλάδα δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει με το ποικιλόμορφο του τοπίου της και τις ατελείωτες ομορφιές στης.

Ένα δάσος, μια λίμνη, ένας βιότοπος και μια φανταστική παραλία συνθέτουν ένα τοπίο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε εξωτικά μέρη της Αφρικής. Στο ΒΔ άκρο της Πελοποννήσου, από τον Πατραϊκό κόλπο έως λίγο πριν την Κυλλήνη, εκτείνεται η προστατευόμενη περιοχή του δάσους Στροφυλιά, της λιμνοθάλασσας Κοτύχι και της παραλία Καλογριά.

 

Στην Αχαΐα και κοντά στα όρια με την Ηλεία απλώνεται το σημαντικό οικοσύστημα Κοτυχίου – Στροφυλιάς, Πρόκειται για ένα σύνθετο οικοσύστημα κοντά στη θάλασσα. Περιλαμβάνει το δάσος Στροφυλιάς, που είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας και την λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, την μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Πελοποννήσου. Στην περιοχή του Κοτυχίου ανήκουν οι λιμνοθάλασσες Πρόκοπος και το έλος Λάμια, ενώ στην περιοχή της Καλογριάς, η ομώνυμη λιμνοθάλασσα (ή λιμνοθάλασσα Πάππα). Από όποια πλευρά και αν το δει κανείς όλη η περιοχή είναι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

 

Το σύμπλεγμα αυτό περιλαμβάνεται στους 11 υγροτόπους της σύμβασης «Ramsar» της Ελλάδας, ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως ζώνη Ειδικής Προστασίας και Τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος. Η Α’ Ζώνη Προστασίας καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 60.000 στρεμμάτων και από το 2009 έχει χαρακτηρισθεί Εθνικό Πάρκο.

 

Το δάσος της Στροφυλιάς έχει συνολική έκταση 19.000 στρέμματα, γεμάτα από πεύκα κουκουναριές, βελανιδιές, και αγριοκέρδους. Τα μικρά και μεγάλα ξέφωτα σε οδηγούν στην δημοφιλή παραλία της Καλογριάς. Τα φυσικά και τεχνητά κανάλια δημιουργούν χερσαίους βιότοπους με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα γλυκά νερά της λίμνης να μπερδεύονται με τα αλμυρά νερά της θάλασσας και να δημιουργούν ένα οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας.

Η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου αποτελεί έναν σημαντικό υγρότοπο στον οποίο λειτουργεί φυσικό ιχθυοτροφείο, με άριστη ποιότητα αλιευμάτων, ενώ επικοινωνεί με το Ιόνιο πέλαγος. Εξαιτίας της επικοινωνίας με τη θάλασσα το νερό είναι υφάλμυρο, με μέσο βάθος περίπου 40εκ. Ψαρεύονται κεφαλοειδή, λαβράκια, τσιπούρες, σπάροι, μουρμούρια, χέλια και γλώσσες.

 

Η ορνιθοπανίδα της λιμνοθάλασσας της Καλογριάς, του δάσους Στροφυλιάς και του έλους Λάμιας είναι πλούσια, ενώ παρατηρούνται αρκετά σπάνια και σε καθεστώς προστασίας είδη. Οι μαλακοί χειμώνες που συνήθως επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, η άφθονη τροφή και το ιδανικό περιβάλλον προσελκύουν κάθε χρόνο ένα σημαντικό αριθμό υδρόβιων και μεταναστευτικών πουλιών, όπως αγριόπαπιες, αγριόχηνες, ερωδιοί, αργυρογλάρονα, μαυρόκοτες, νυχτοκόρακες, τσικνιάδες, γλαρόνια, βουτηχτάρια και κύκνοι. Βόρεια της περιοχής υψώνονται ασβεστολιθικοί λόφοι, τα Μαύρα Βουνά, στους οποίους βρίσκουν καταφύγιο πολλά αρπακτικά πουλιά της περιοχής.

Η αμμώδης παραλία είναι άλλοτε στενή και άλλοτε πλατιά, με όμορφους αμμόλοφους. Η ακτή αποτελεί σημαντικό τόπο ωοτοκίας της απειλούμενης με εξαφάνιση, θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, αλλα και καταφύγιο για αλεπούδες, βίδρες, κουνάβια, τσακάλια, νυφίτσες και πολλά είδη ερπετών.

Στο χωριό Λάππα κοντά στην παραλία της Καλογριάς λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλογριάς – Κοτυχίου. Περιλαμβάνει Κέντρο Πληροφόρησης και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που παρέχουν ενημέρωση και πολύτιμες πληροφορίες για τη χλωρίδα, την πανίδα και την ιστορία της περιοχής.

 

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή με πολλές και ενδιαφέρουσες διαδρομές, περιπατητικές ή με ποδήλατο. Μια ενδιαφέρουσα χωμάτινη διαδρομή είναι από την Καλογριά προς το ακρωτήρι Κουνουπέλι, η οποία διασχίζει μεγάλο τμήμα του δάσους και τα μονοπάτια που οδηγούν στη μεγάλη αμμώδη παραλία.

 

Τελικά δεν χρειάζεται να απομακρυνθείς από την Ελλάδα για να απολαύσεις εξωτικά τοπία, σπάνιο οικοσύστημα και υπέροχα ηλιοβασιλέματα, αρκεί να πάς μέχρι την Αχαϊα.

 

thesecretgreece.gr