Ελλάδα

Ολα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα».

Η εξέδρα είχε στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλη τη γύρω περιοχή και προς τον Λευκό Πύργο και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο.

Πολίτες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και βρακοφόροι από την Κρήτη, ταξίδεψαν με λεωφορεία για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, ενώ την εμφάνιση τους έκαναν και έφιπποι, όπως και απόγονοι των Μακεδονομάχων με τις στολές τους. Οι περισσότεροι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και άλλες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ στις πρώτες σειρές υπήρχαν ιερωμένοι και μοναχές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000 και ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκαν με 284 λεωφορεία. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία έχε ως εξής: «Από ώρα 13:00 σήμερα (21-01-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου ενενήντα χιλιάδων (90.000) πολιτών στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, με θέμα “Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία”, η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Η άφιξη του κόσμου έγινε και με 284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους».

Λίγο μετά τις 15:30, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανήλθαν στους 500.000 και πως συνολικά στη Θεσσαλονίκη έφτασαν συνολικά 1.300 πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα.

Ποιοι βουλευτές έδωσαν το «παρών»

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Το πρωί, με πρωτοβουλία του μητροπολίτη, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, υπέρ της Μακεδονίας, και στον χαιρετισμό του είπε πως «η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία».

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, οι οποίοι περπάτησαν στο πλήθος και μίλησαν με συγκεντρωμένους, αλλά δεν πήγαν στην εξέδρα. Το ίδιο έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο πατέρας του και πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής πήγαν συμβολικά στο άγαλμα του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρίσκεται σε μικρή από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και φωτογραφήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μαζί με τους βουλευτές Μάριο Γεωργιάδη, Ιωάννη Σαρίδη, Αριστείδη Φωκά πήγαν στον χώρο δίπλα ακριβώς από την εξέδρα και έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. «Ο κ. Τσίπρας, η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο λαός της Μακεδονίας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Να μη ψηφίσει η Βουλή την παράδοση του ονόματος. Αν αυτό συμβεί, η πράξη αυτή θα είναι προδοσία», είπε ο κ. Λεβέντης.

Το «παρών» έδωσε ο βουλευτής, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, και πρώην υφυπουργός Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δέχτηκε φραστική επίθεση.

Ως μεμονωμένο περιστατικό χαρακτηρίζει την επίθεση που δέχτηκε στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Ζουράρις, η Συντονιστική Επιτροπή του Συλλαλητηρίου για την Μακεδονία.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση εναντίον του κ. Ζουράρι ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα δυσάρεστο μεν, αλλά μεμονωμένο περιστατικό» αναφέρει η ανακοίνωση. Προσθέτει δε ότι «προκλήθηκε από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τον κύριο κορμό των εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου που διαδήλωσαν ειρηνικά».

Θέσεις μπροστά από την εξέδρα πήραν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.

Επίσης, συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Το συλλαλητήριο άρχισε με τον εθνικό ύμνο και ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο. Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Μητσοτάκης: Εντυπωσιακή η συμμετοχή, σέβομαι τις ευαισθησίες τους

Για «εντυπωσιακή συμμετοχή» στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «σέβεται» και «συμμερίζεται» αυτή την ευαισθησία για το όνομα των Σκοπίων. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η διαμαρτυρία εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που δείχνει ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΝΔ:

«H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας.

Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Πηγή: iefimerida.gr