Τοπικά

Ιλαρά : Τι αναφέρθηκε στην ημερίδα στο Γυμνάσιο Κ. Αχαΐας – Τι πρέπει να προσέχουμε

ημερίδα στο Γυμνάσιο Κ. Αχαΐας
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συνίσταται Προσοχή και εμβολιασμός

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Γυμνάσιο Κ. Αχαΐας που διοργανώθηκε από τον Τομέα Παιδείας του Δήμου Δυτ. Αχαΐας και την Ένωση Γονέων Δυτ. Αχαΐας, ημερίδα με θέμα «ενημέρωση για την επιδημία της ιλαράς».

Ομιλήτριες ήταν η κ. Μ. Δελή – Παιδίατρος Συντονίστρια Δ/ντρια του Κέντρου Υγείας Κ. Αχαΐας που ανέπτυξε την κλινική εικόνα και την αντιμετώπιση της νόσου, και η κ. Σ. Συμεωνίδου Δ/ντρια Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας που αναφέρθηκε στα μέτρα πρόληψης στην κοινότητα.

Κύρια σημεία των ομιλιών ήταν τα κάτωθι:

Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτική νόσος. Στο αρχικό (πρόδρομο) στάδιο έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος ή απλής ίωσης. Μεταδίδεται κατά την διάρκεια του προδρόμου σταδίου (πριν την εμφάνιση του εξανθήματος) και έως και 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Οι επιπλοκές της ιλαράς μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνες για τον νοσούντα.

Για τους ανωτέρω λόγους οι ομιλητές επισήμαναν ότι επιβάλλεται:

Όλοι οι γονείς να ελέγξουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους (για τον εμβολιασμό των παιδιών με δυο δόσεις για την ιλαρά). Αν κάποιο παιδί εμφανίζει πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία, οι γονείς να επικοινωνούν άμεσα με παιδίατρο.

Παιδιά με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει για προληπτικούς λόγους να παραμένουν στο σπίτι και να απέχουν από τις δραστηριότητές τους (σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες). Να ενημερώνεται η διεύθυνση του σχολείου για τους λόγους απουσίας του μαθητή. Σε κοινόχρηστους χώρους να αποφεύγονται συνθήκες συγχρωτισμού και να προβλέπεται ο κατάλληλος εξαερισμός.

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, όσοι εξ αυτών δεν έχουν νοσήσει, να ελέγξουν τα βιβλιάρια υγείας τους και σε περίπτωση μη πλήρους εμβολιασμού τους να επικοινωνήσουν άμεσα με τους ιατρούς τους. Οι σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων, παρακαλούνται να συμβάλλουν στη συνολική προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας, ευαισθητοποιώντας τους γονείς για την αποχή από το σχολείο των παιδιών με τα ανωτέρω αναφερόμενα συμπτώματα.

Το Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας σε συνεργασία με την Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, για την αποφυγή εξάπλωσης της ιλαράς, προγραμμάτισε έγκαιρα τον έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών ευθύνης του.

Για το λόγο αυτό στις 13-10-2017 στο Γυμνάσιο Κ. Αχαΐας πραγματοποιήθηκε, από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και το Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας, ενημερωτική συνάντηση με τους Δ/ντες των Σχολικών Μονάδων του Δήμου Δυτ. Αχαΐας προκειμένου να ενημερωθούν για την επιδημία ιλαράς και τα μέτρα αντιμετώπισής της.

Ως επακόλουθο έχουν ήδη ελεγχθεί δεκάδες βιβλιαρίων υγείας και έχουν αποσταλεί ενημερωτικές επιστολές για το δέον γενέσθαι στους γονείς των παιδιών που ήταν ελλιπώς εμβολιασμένα ή δεν προσκόμισαν τα βιβλιάρια υγείας στα σχολεία. Παρακαλούνται όλοι οι γονείς που έχουν λάβει ενημερωτικές επιστολές να απευθυνθούν στο Κ.Υ. Κάτω Αχαΐας ή στους γιατρούς τους.

Επιπλέον σας γνωστοποιούμε ότι 18 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 10π.μ. θα διενεργηθεί εμβολιασμός έναντι της ιλαράς σε ενήλικες ευπαθών ομάδων γεννηθέντες μετά το 1970, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και οι επιθυμούντες να εμβολιαστούν θα πρέπει να προσκομίσουν Α.Μ.Κ.Α.