Τοπικά

Δυτική Αχαΐα: Κλιμάκια της ΜΟΜΑ θα ανοίξουν δρόμους

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Να διανοίξει, να συντηρήσει και να αποκαταστήσει…

…σε πολύ μεγάλο βαθμό, την αγροτική οδοποιία του δήμου, σε μία εποχή, που δεν έχει την οικονομική άνεση, ούτε όμως και η Περιφέρεια προσφέρει τα απαραίτητα κονδύλια για τέτοιες εργασίες, αποφάσισε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας.

ΣΥΜΒΑΣΗ

Ως “εορταστικό δώρο”, έφτασε στο δήμο, η οριστική απόφαση του υπουργείου εθνικής άμυνας, να υπογράψει προγραμματική σύμβαση μαζί του, βάσει της οποίας, κλιμάκια τεχνικών της και συνεργεία με ειδικά μηχανήματα, θα “σαρώσουν” τα ορεινά της περιοχής, εκτελώντας τα απαραίτητα έργα, ενόψει χειμερινής περιόδου, αφού έχει πρωτίστως καταγραφεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, δρόμοι έχουν υποστεί σοβαρές φθορές και έχουν καταστεί μη προσπελάσιμοι ή και επικίνδυνοι για τους κατοίκους αρκετών χωριών.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Βάση της τελικής συμφωνίας των δύο συνεργαζόμενων πλευρών, οι τοπικές κοινότητες που θα τύχουν των παρεμβάσεων αποκατάστασης και πρόσβασης, είναι η Χαραυγή, το Σανταμέρι, οι Βελιτσές, οι Πόρτες και το Μιχόϊ.

ΕΡΓΑ

Τα μηχανήματα του Στρατού, αναμένεται να πιάσουν δουλειά, αμέσως μετά τις γιορτές, μεταξύ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, με τον δήμο να αναλαμβάνει, όχι βέβαια το κόστος των πολυήμερων εργασιών, παρά μόνο τα καύσιμα που θα απαιτηθούν, τη διαμονή της αποστολής της “ΜΟΜΑ” και την πλήρη διατροφή των μελών της, όσες μέρες απαιτηθεί να παραμείνουν στην περιοχή.

ΟΦΕΛΟΣ

Όπως εκτιμά ο δήμος, από τη σύμβαση αυτή, θα εξοικονομήσει περί τις 250.000 ευρώ, όσο δηλαδή κοστολογούνται τα έργα, κονδύλι που έτσι θα μπορέσει – εφόσον απαιτηθεί – να το ρίξει σε άλλες οδικές αρτηρίες οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα σε νεροποντές ή βρίσκονται κοντά σε πυρόπληκτα χωριά,όπου μετά τις πυρκαγιές του φθινοπώρου, φερτά υλικά κατακλύζουν οδοστρώματα, λόγω της κακοκαιρίας.

ΚΟΣΤΟΣ

Κάπως έτσι, από την παραπάνω εργολαβία του ΥΠΕΘΑ, ο δήμος θα αποκομίσει καθαρούς αγροτικούς δρόμους, με μοναδικό έξοδο, το ποσό της όλης φιλοξενίας και των εξόδων της, που δεν θα ξεπεράσει τις 7.500 ευρώ.

Στο “Πράσινο Ταμείο” ο φάκελος έργου 280.000 ευρώ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οριστικοποιήθηκε και ο φάκελος που θα κατατεθεί στο “Πράσινο Ταμείο”, μέσω του οποίου, ο δήμος Δυτικής Αχαΐας θα ζητά την έγκριση ενός μεγάλου έργο για την περιοχή, που θα περιλαμβάνει, παιδότοπους, παιδικές χαρές,υπαίθριο γυμναστήριο,πάρκο αναψυχής,χώρους στάθμευσης κ.ά., με μελέτη πληρωμένη από το δίκτυο ΔΕΠΑΝ.

Προϋπολογισμός, τόσο αυτής όσο και του έργου είναι 280.000 ευρώ και εφόσον περάσει θετικά, η εκπόνηση της οριστικής μελέτης τοποθετείται χρονικά, τον προσεχή Φεβρουάριο.

Τα έργα, προβλέπεται να εκτελεστούν στα Κεφαλαίικα, το Κάτω Λιμνοχώρι,το Καλαμάκι Μόβρης,

τα Λουσικά στο οικόπεδο Ραστή και κοντά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Κάτω Αχαΐας.

«Γι’αυτό εργαζόμαστε από την αρχή της θητείας μας και τώρα εκμεταλλευόμαστε συνεργασίες, όπως του δικτύου, θέλοντας να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, για δράσεις που η οικονομική κρίση, δεν μας επιτρέπει να εκτελέσουμε μόνοι μας»,τόνισε στο Σώμα ο δήμαρχος Χρήστος Νικολάου.