Τοπικά

Αραξος : Οι πιλότοι της 335 μοίρας στη άσκηση Blue Flag

 
 
 
 

Οι τίγρεις της 335 στη Blue Flag

Tο Ισραήλ υποκλίθηκε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παραδίδοντας την αρχηγία των περισσότερων σχηματισμών της άσκησης Blue Flag στους πιλότους της 335 Μοίρας «Τίγρης».

Το γεγονός αυτό έδειξε πως η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εμπιστεύεται με «κλειστά μάτια» τις ηγετικές ικανότητες της ΠΑ. Μάλιστα αυτό έγινε σε μια από τις καλύτερες αεροπορικές ασκήσεις του κόσμου που προσομοιώνει πραγματική αεροπορική μάχη.

Την ελληνική Πολ. Αεροπορία εκπροσώπησαν στην άσκηση τα τέσσερα μαχητικά F-16. Block 52+ Advance και ανάλογο προσωπικό που προέρχονταν από την 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης από τον Άραξο.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων [Composite Air Operations (COMAO)] και σε ημερήσιες και νυχτερινές αποστολές προστασίας περιοχών, ενώ στις περισσότερες είχε αναλάβει την αρχηγία των σχηματισμών.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια διεξήχθησαν από τις 2 έως την 16 Νοεμβρίου στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ. Συμμετέχουν 70 μαχητικά αεροσκάφη.

Η άσκηση εξελίσσεται σε μία ασταθή γεωπολιτικά περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν θα πληρώσει κανένα τέλος συμμετοχής για την άσκηση όπως οι υπόλοιπες. (ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία και Ινδία).

Γερμανικά Eurofighter πραγματοποιούν ασκήσεις μαζί με γαλλικά Mirage 2000D, ισραηλινά, ελληνικά, αμερικανικά, πολωνικά και ιταλικά F-16, καθώς και ινδικά μεταγωγικά C-130J.

Η συγκεκριμένη άσκηση διεξάγεται για τρίτη φορά στην αεροπορική βάση Ούβντα στο νότιο Ισραήλ. Στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί ακόμη δύο (σ.σ.: το έτος 2013 και το 2015). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η χώρα μας και οι ΗΠΑ έχουν συμμετάσχει και στις τρεις ασκήσεις.

Τα σενάρια και οι στόχοι

Όσον αφορά στο βασικό σενάριο, οι ξένες αποστολές καλούνται να αντιμετωπίσουν την απειλή εξελιγμένων αντιαεροπορικών πυραύλων εδάφους-αέρος, με την Κόκκινη Μοίρα της ισραηλινής αεροπορίας να παίζει τον ρόλο του εχθρού (με 35 αεροσκάφη). Μεταξύ άλλων διεξάγονται αερομαχίες, αποστολές κρούσης, αμυντικές αντιαεροπορικές ασκήσεις, ηλεκτρονικός πόλεμος κ.λ.π.