Τοπικά

Γεωργία Ντάτσικα : Νεολαία και πολιτική

πολιτική , Γεωργία Ντάτσικα
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με αφορμή το προσυνέδριο της Ν.Δ.

Στη σημερινή Ελλάδα ένας εκ των βασικών παραγόντων  της κρίσης και της  παρακμής, η πολιτική, βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Απέναντι της βρίσκεται μια νέα γενιά χωρίς όραμα και ελπίδα, η οποία σε κάθε ευκαιρία δηλώνει με εμφατικό τρόπο την αποστασιοποίηση της απ’ αυτήν.

Ζούμε στην εποχή όπου η φράση «ζητείται ελπίς» παίρνει σάρκα και οστά. Αλίμονο εάν οι νέοι δεν «ψάχνουν» και δεν «ψάχνονται». Αυτή όμως η απάθεια και η αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα αποτελεί την απάθεια και την αδιαφορία ενός ολόκληρου λαού, γεγονός που επιφέρει τον κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό  και  πολιτικό μαρασμό,  στοιχεία που ανάγονται  και σ’ αυτή την ύπαρξη της δημοκρατίας μας.

Λαός που δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον  και δραστηριότητα για την πολιτική μετατρέπεται σε μάζα, όχλο,  ενώ καθίσταται βορά για τη βουλιμία και την αρχομανία λαοπλάνων  ψευτοηγετών. Εάν ατροφήσει τόσο το αισθητήριο όσο και το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική και εάν η άγνοια, η αδιαφορία και η απελπισία απαρτίζουν τη ψυχοσύνθεση τους τότε θα επικρατήσουν  o αριβισμός, ο οπορτουνισμός, ο νεποτισμός που θα μας  οδηγήσουν βαθύτερα στη διαπλοκή, στη  διαφθορά,  στην αναξιοκρατία και τελικά στην εθνική μας απαξίωση.

Όπως άλλωστε έχει επισημάνει και ο Αριστοτέλης, ο άνθρωπος είναι ον πολιτικό, συνδεδεμένο με την κοινωνική και πολιτική ζωή και αυτόν τον κανόνα δεν μπορεί να τον αγνοήσουν ή να τον ανατρέψουν οι νέοι και  γι’  αυτό οφείλουν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή και να την απαλλάξουν από τα περιρρέοντα αρνητικά πολιτικά και κοινωνικά σύνδρομα. Επιζητείται, δηλαδή, η ανανέωση της πολιτικής με βαθιές τομές στο περιεχόμενο και τη λειτουργία της από τη γενιά που πρόκειται να ζήσει το αύριο, καθώς καθίσταται αντιληπτό πως κανένας προγραμματισμός και καμιά οργάνωση δεν πρόκειται να επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εάν δεν επικρατήσουν ανανεωτικές, σύγχρονες και  ρηξικέλευθες ιδέες.

Από τα παραπάνω, καθίσταται εύλογα  αντιληπτό πως η νεολαία με πρωτοπόρο  τη σπουδαγμένη νεολαία, δεν  επιτρέπεται  ν’ αφήσει την πολιτική  παρακαταθήκη αλλά και την μετεξέλιξη αυτής   στην τύχη  άμοιρων και άβουλων  και αποτυχημένων σημερινών πολιτικών διαχειριστών. Με την ενεργή τους συμμετοχή στην πολιτική  οι νέοι θα έχουν την ευχέρεια να ασκούν πιέσεις  και να προβάλλουν  νέες αντιλήψεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη θεσμοθέτηση  νέων μέτρων που θα προωθούν την κοινωνική και  οικονομική πολιτική και θα  διασφαλίζουν  παράλληλα την αξιοκρατία,  την ισονομία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τα ζητήματα αυτά θέτει σε διαβούλευση στο προσυνέδριο της η ΝΔ στην Πάτρα , αφού θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να  αλλάξει από την νέα γενιά , τους φοιτητές , τους εργαζόμενους νέους , από τους νέους επιστήμονες και από όλους εκείνους που πλήττονται από τον εφιάλτη της ανεργίας , πολλοί εκ των οποίων αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Τη δέσμευση του ιδίου και της Νέας Δημοκρατίας πως όταν κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα καταργήσει το νόμο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση , έναν Νόμο που διώχνει ουσιαστικά από τα πανεπιστήμια τους διαπρεπείς ακαδημαϊκούς, επαναφέρει το άσυλο ανομίας, υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά ενώ  καταργεί την αριστεία , πλήττοντας τη διαφάνεια και την αυτονομία των πανεπιστημίων αλλά και όλου του εκπαιδευτικού συστήματος συνολικά .-