Τοπικά

Σύλλογος Αλισσαίων : Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μόλυνση του ποταμού Πείρου

μόλυνση του ποταμού Πείρου
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Επιστολή διαμαρτυρίας σε Δήμαρχο , Αντιπεριφερειάρχη , Εισαγγελέα

Με αφορμή ακόμη μία περίπτωση όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μόλυνση του ποταμού Πείρου , ο Σύλλογος Αλισσαίων εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση :

Επανερχόμαστε δυστυχώς για δεύτερη φορά μέσα σε 25 ημέρες για να αποδείξουμε περίτρανα άλλη μια φορά ότι κάποιοι συνεχίζουν να παρανομούν πράττοντας μεγάλη υποβάθμιση στον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό του νόμου μας τον ποταμό Πείρο. Δυστυχώς για άλλη μια φορά είδαμε το ποταμό,  από τον βιολογικό και κάτω μέχρι της εκβολές (απόσταση 500 μέτρα ευθεία γραμμή ), να παίρνει το νερό του ποταμού ένα χρώμα παράξενο, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, ένα χρώμα που σίγουρα δεν είναι το φυσικό του και τον βλέπαμε τουλάχιστον σε τακτά χρονικά διαστήματα πριν ένα μήνα. Εδώ και ενάμιση μήνα η κατάσταση έχει ξεφύγει στον ποταμό από έντονη δυσοσμία αλλά και το χρώμα του νερού που αλλάζει ανάλογα με την περιβαλλοντολογική υποβάθμιση που δέχεται από ανθρώπινο παράγοντα ο ποταμός.

Δυστυχώς ο ποταμός Πείρος δείχνει, με όλο τον σεβασμό στους θεσμικούς παράγοντες και ότι προσπάθεια καταβάλουν, την αποτυχία θεσμών και ελεγκτικών οργάνων που παρέχει η πολιτεία, να βρεθούν όλοι αυτοί η ασυνείδητοι που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα το ποταμό και να δώσουν ένα τέλος  και ευτυχώς που δεν είναι χειμώνας και όλα αυτά δεν καταλήγουν στην θάλασσα αλλά μόνο μια ελάχιστη ποσότητα.

Την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη είδαμε το ποτάμι πάλι να υποβαθμίζεται περιβαντολλογικά, γενικότερα όλοι εμείς οι κάτοικοι, όχι μόνο των Αλισσών αλλά και της Δυτικής Αχαΐας και ευρύτερα. Αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει οργανωμένα συντεταγμένα, περιφέρεια, δημοτική αρχή και όποια άλλη θεσμική υπηρεσία, πρέπει να δώσει ένα τέλος σε αυτή την ομερτά παρανομίας που παρουσιάζεται κατά καιρούς και υποβαθμίζει την ζωή μας, με την επιβάρυνση και μόλυνση που προκαλούν κάποια ασυνείδητοι στο ποτάμι.

Το χθεσινό γεγονός που σίγουρα δεν ήταν από κάποια διαρροή λυμάτων αλλά από κάποια χημική  η άλλη ουσία που έπεσε μέσα και αυτό το αποδείκνυε το χρώμα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τον ποταμό με αποτέλεσμα να ψοφήσουν και αρκετά ψάρια.

Αναμένουμε ενέργειες από τον κο Αντιπεριφερειάρχη και από τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας .

Ακόμα γνωρίζουμε και αναμένουμε,  υπάρχει υπόσχεση για σήμερα, από την ΔΕΥΑΔ για εντοπισμό και αποκατάσταση της διαρροής αγωγού (μάλλον των λυμάτων του Αλισσού )  που υπάρχει πλησίον και κάτωθι  της γέφυρας. Είναι μεγάλη και επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση γιατί και από αυτόν τον λόγο το προηγούμενο διάστημα υπάρχει επιβάρυνση. Αλλά η χθεσινή δυσοσμία και το χρώμα στον ποταμό δεν έχει σχέση με λύμα, αλλά επαναλαμβάνουμε κάποια χημική η χρωστική ουσία λίγο πιο κάτω από βιολογικό της Αχαΐας και κάτω μέχρι εκβολές.

Τέλος η περιβαντολλογική υποβάθμιση συνεχίστηκε όταν χθες βράδυ γύρω στης 19.30, ενημερώθηκα και πήγα στο σημείο από τον πρόεδρο του Αχαϊκού κο Κολιόπουλο,  κάτωθι από τον βιολογικό της ΒΙ.ΠΕ., το ρέμα που καταλήγει στην Μαλιαγκού, υπήρχε γεμάτο νερό ( όχι καθαρό ) με έντονη δυσοσμία και έτρεχε χωρίς να έχει βρέξει, που δεν δικαιολογείται και όλα τα ρυπογόνα φορτία από κάποιους ασυνείδητους και όπως έχουμε πει πολλές φορές οι υπηρεσίες και η διοίκηση της ΒΙ.ΠΕ. πρέπει να ελέγξει.

Κλείνοντας και δυστυχώς έχουμε επαναληφθεί πολλές φορές πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην οποιαδήποτε παρανομία που υποβαθμίζουν και ρυπαίνουν το ποτάμι.

 Όλα αυτά προϋποθέτουν, παρότι τους δύσκολους καιρούς που γνωρίζουμε όλοι, από πλευράς ( προβλήματα στελέχωσης υπηρεσιών ) πρέπει με να πάρετε μέτρα και να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό που μας απασχολεί κατά καιρούς χρόνια, αλλά ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα.

Η Δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πρέπει και αναμένουμε  να συγκαλέσει μια συνάντηση με την κεντρική διοίκηση της ΒΙ.ΠΕ. να ειπωθούν όλα.

Θέλουμε καθαρό ποτάμι δικαιούμαστε ποιότητα ζωης όλοι εμείς στο Δήμο μας αλλά και ευρύτερα.

Πάρτε μέτρα και όχι ημίμετρα!

Συνεργαζόμαστε  σαν σύλλογος θετικά με όλους αλλά δεν θα επιτρέψουμε πισωγύρισμα και υποβάθμιση της ποιότητας της ζωης μας.

Αναμένουμε λύσεις και όχι μόνο κάποιους απλούς ελέγχους.