Ελλάδα

Τράπεζα της Ελλάδος: Ψαλιδίζει στο 1,6% την ανάπτυξη, ζητά μείωση φόρων και μεταρρυθμίσεις

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τράπεζα της Ελλάδος

Στο ψαλίδισμα των προβλέψεών της για την ανάπτυξη το 2017 προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος με την έκθεση νομισματικής πολιτικής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή τονίζοντας ότι η αναθεώρηση επί τα χείρω από το 2,5% στο 1,6% οφείλεται στο αρνητικό μεταφερόμενο αποτέλεσμα από το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να προσαρμόσει την οικονομική πολιτική της στην ανάπτυξη επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει με:

– συνεπή και αποφασιστική υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων

– μείωση των φορολογικών συντελεστών μέσω της υιοθέτησης μέτρων που θα βελτιώνουν την εισπραξιμότητα των φόρων και των εισφορών

– δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων

– την περαιτέρω μείωση των μη παραγωγικών δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Όπως επισημαίνεται από την ΤτΕ «η επιστροφή της οικονομίας σε διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά θα μειώσει σταδιακά την ανεργία, θα επιτρέψει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα χρέη τους και θα δημιουργήσει τα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση και σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ».

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ακόμα ότι χρειάζεται και μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους και γι’ αυτό καλεί τους εταίρους να συγκεκριμενοποιήσουν τη διατύπωση μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα διασφαλίζουν τη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και τα οποία θα τεθούν σε ισχύ με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

«Κάτι τέτοιο θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα και θα διευκολύνει την έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι του 2018, ή και νωρίτερα» προσθέτει η ΤτΕ, η οποία προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση «η παράταση της εκκρεμότητας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και προοιωνίζεται την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής συνδρομής μετά το 2018, κάτι που απεύχονται τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι».

Παραδίδοντας την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας περιέγραψε τους τρεις στόχους που πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση το προσεχές.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας εξήγησε πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις και στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Παράλληλα, προχώρησε σε δηλώσεις «που δεν συνηθίζονται» – όπως χαρακτηριστικά είπε – συγχαίροντας τους Ε. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενώ άφησε αιχμές για την πρώην και νυν ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που δεν έχει διευκολύνει τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων.

«Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την συμφωνία του eurogroup έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες. Η έμφαση θα πρέπει πλέον να δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα κόκκινα δάνεια και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των στρατηγικών κακοπληρωτών και ταυτοχρόνως στην βοήθεια των βιώσιμων επιχειρήσεων. Να βοηθήσουν οι τράπεζες τον επιχειρηματία ο οποίος μπορεί και πληρώνει τα δάνειά του» είπε αρχικά ο κ. Στουρνάρας για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση που δεν συνηθίζεται. Θα ήθελα να συγχαρώ το οικονομικό επιτελείο και προσωπικά τον υπουργό και τον αναπληρωτή Υπουργό γιατί σε πολύ δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να εκπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο μιας δύσκολης αξιολόγησης. Τα δύσκολα είναι πίσω μας. Και δεν είναι δυνατόν να έχουμε βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα μας μέσω των αλλαγών στην αγορά εργασίας και να μην μπορούμε να κάνουμε τα εύκολα δηλαδή να βελτιώσουμε τον τομέα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να μην χάνουν οι πολίτες την πρώτη κατοικία τους. «Έχουμε μπει σε μια ευθεία για να βγούμε απο την κρίση. Εύχομαι την επόμενη φορά που θα έρθετε για να μας παραδώσετε την επόμενη έκθεση η χωρα να έχει κάνει τα αναγκαία βήματα για έξοδο της χώρας στις αγορές» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής για να υπογραμμίσει «Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια θέλω να κάνω μια παρέμβαση και να πω οτι ο κόσμος ο απλός πολίτης που αντιμετωπίζει πραγματική αδυναμία δεν πρέπει να φοβάται οτι θα χάσει την πρώτη κατοικία του και αυτό πρεπει να είναι μέριμνα όλων μας».

protothema.gr