Τοπικά

Ο Γιάννης Πετράτος μιλά στο Westcity

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συνέντευξη στην Άντυ Μαγνησαλή

Γιάννης Πετράτος: «Είναι ελπιδοφόρο ότι έχουν στραφεί στον πρωτογενή τομέα νέα μυαλά»

Την πεποίθηση ότι η Δυτική Ελλάδα και γενικότερα η χώρα μας έχει τις δυνατότητες μέσω του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα να ανακάμψει οικονομικά εξέφρασε στο “westcity” ο πρόεδρος των Γεωπόνων Τ.Ε. Ελλάδος Γιάννης Πετράτος επισημαίνοντας ότι είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι έχουν στραφεί στον πρωτογενή τομέα νέα μυαλά. Δηλαδή, αγρότες με νέες ιδέες, επιστήμονες και γενικότερα άνθρωποι που κοιτάζουν μπροστά αναζητώντας καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες.

«Επίσης, οι γεωπόνοι, τον τελευταίο καιρό καταλήξαμε σε δώδεκα προτάσεις, οι οποίες υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα και πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν μια βάση για συζήτηση:

Τη δημιουργία παραγωγικών ζωνών. Η κάθε περιοχή να στηρίζεται με όλους τους τρόπους για να παράγει τα προϊόντα ή το προϊόν που ευδοκιμεί ποιοτικά και ποσοτικά
Ενεργοποίηση και ενίσχυση των επιστημονικών κέντρων. Με στόχο την πραγματοποίηση νέων ερευνών για βέλτιστη παραγωγή προϊόντων ανταγωνίσιμων.

Συλλογή όλης της έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί σε βάση δεδομένων.
Προώθηση όλων των προϊόντων μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις και γενικότερη προώθηση με στήριξη από το κράτος. Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του αγρότη μας σε όλα τα επίπεδα, φυτοπροστασία, μηχανολογικός εξοπλισμός, θρέψη, νέες τεχνολογίες και σύγχρονα δεδομένα. Εύρεση και προτάσεις για ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα προς ενίσχυση των καλλιεργειών και μηχανολογικού εξοπλισμού με στόχευση στη μεταποίηση. Μείωση του φορολογικού συντελεστή σε προϊόντα εξαγώγιμα με στόχο την ενίσχυση του σε σχέση με τα εισαγόμενα πάντα στα όρια την νομοθεσίας της Ε.Ε.. Ενίσχυση και δημιουργία υγειών αγροτικών συνεταιρισμών ή τύπου clusters .

Επιδότηση στο παραγόμενο προϊόν και όχι στην καλλιέργεια. Δίκαιη φορολόγηση των αγροτών μας με χρήση βιβλίων και επιβολή αφορολογήτου. Απασχόληση υπεύθυνων επιστημόνων στον αγροδιατροφικό και κτηνοτροφικό τομέα. Δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά με κριτήριο το μέγεθος της καλλιέργειας τα οποία θα είναι άμεσα υλοποιήσιμα», δήλωσε ο κ. Πετράτος.