Τοπικά

Patras IQ: Πανελλήνιο γεγονός η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Θεσμικό χαρακτήρα…

…πανελλαδικής εμβέλειας αποκτά πλέον, η έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Patras IQ», η οποία φέτος διεξάγεται το τριήμερο 7 – 8 και 9 Απριλίου, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας. Η έκθεση στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα.

Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας.

Για την επικείμενη έκθεση, οι διοργανωτές και εκπρόσωποι των χορηγών, παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Πάτρα.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, φέτος για πρώτη φορά, στο Patras IQ, θα συμμετάσχουν και εταιρείες οι οποίες έχουν δημιουργήσει προϊόντα μετά από συνεργασία με κάποιο ερευνητικό ίδρυμα.

Παράλληλα, οι διοργανωτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους, στην προοπτική δημιουργίας φορέα του «Patras IQ», με στόχο τη συνολική και συστηματική ανάδειξη της περιοχής σε κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται σε επόμενο βήμα, η δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας της έκθεσης.

Ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Πάτρας Δημοσθένης Πολύζος
Μιλώντας στη συνέντευξη, ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Πάτρας Δημοσθένης Πολύζος, υπογράμμισε ότι η έκθεση Patras IQ, πασχίζει να φέρει κοντά, τον πλούτο ιδεών που παράγεται στα ερευνητικά ιδρύματα με τον παραγωγικό τομέα. Υπό αυτό το σκεπτικό ο κ. Πολύζος, σημείωσε πως

τώρα που το χρήμα γίνεται ακριβότερο, η μόνη ελπίδα είναι να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας, ξεπερνώντας παράλληλα τους φόβους του επιχειρείν. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής Πρύτανης κάλεσε η έκθεση να γίνει υπόθεση όλης της πόλης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της έκθεσης, ο κ. Πολύζος, είπε ότι αυτά δεν φαίνονται άμεσα και πως θα γίνουν ορατά στο άμεσο μέλλον, καθώς απαιτείται συνεργασία μεταξύ των δυο μερών, δηλαδή των επιχειρηματιών και των ερευνητών. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο αναπληρωτής Πρύτανης, υπογράμμισε ότι το «Patras IQ» έχει γίνει ήδη γνωστό πανελληνίως και διαρκώς αποκτά και διεθνή φήμη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, αναφερόμενος στο θέμα των αποτελεσμάτων της έκθεσης, υπογράμμισε πως απαιτείται αρκετός καιρός ωρίμανσης καθώς πρέπει να αναπτυχθεί ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των ερευνητών και των επιχειρήσεων. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Μαρλαφέκας, τώρα αρχίζει να ωριμάζει στα πανεπιστήμια η ιδέα ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τις επιχειρήσεις. Όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, στόχος των διοργανωτών και ιδιαίτερα του Επιμελητηρίου, από όπου και ξεκίνησε η ιδέα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι η έκθεση να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και διεθνή χαρακτήρα. Ένας στόχος, που όπως σημείωσε ο κ. Μαρλαφέκας «για τον οποίο εργαζόμαστε βήμα – βήμα και θα τον κατακτήσουμε».

Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας φορέα για την έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας, στάθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει ολόθερμα την πρωτοβουλία, καθώς στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα φωτεινά μυαλά και να μην μείνουν στα συρτάρια οι έρευνες, αλλά να αγκαλιαστούν από τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καρπέτας υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κέρδισε το βραβείο «Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας» για το 2017, χαρακτηρίζοντας τιμή το γεγονός ότι διεξάγεται στην Πάτρα, την έκθεση Patras IQ.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Τριανταφύλλου

Στη συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων της περιοχής για τη διεξαγωγή του Patras IQ, στάθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Τριανταφύλλου, γεγονός πρωτοποριακό όπως το χαρακτήρισε. Ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε δε, την αναγκαιότητα να μεγαλώσει το Patras IQ, ώστε να αποτελέσει η Πάτρα εθνικό κέντρο και με τα χρόνια διεθνές κέντρο καινοτομίας.

Ως συνεταιριστική προσπάθεια χαρακτήρισε το Patras IQ, ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη συνέντευξη μετέφερε τις ευχές του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Παράλληλα, ο κ. Γιαννόπουλος, ανακοίνωσε ότι την έκθεση θα επισκεφθούν οργανωμένα μαθητές σχολείων της περιοχής, ενώ θα υπάρχει περίπτερο της Περιφερειακής Εκπαίδευσης, όπου μεταξύ άλλων θα προβληθούν τα αποτελέσματα του έργου των μαθητών της περιοχής, στο διαγωνισμό ρομποτικής.

Από αριστερά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» Παναγιώτης Παπανικόλας, ο περιφερειακός διευθυντής της Εθνικής Γιώργος Ντίνος, διευθυντής της Alpha Μανόλης Καλούδης και ο διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γιαννόπουλος
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» Παναγιώτης Παπανικόλας, καθώς φέτος η εταιρεία είναι «χρυσός χορηγός» της έκθεσης Patras IQ. Όπως τόνισε ο κ. Παπανικόλας, η «Ολυμπία Οδός» στηρίζει την έκθεση καθώς συγκεντρώνει σημαντικούς φορείς της περιοχής με την έρευνα, ενώ σημείωσε πως για την υλοποίηση του δύσκολα τεχνικά έργου της εθνικής οδού, η εταιρεία απευθύνθηκε για να λάβει τεχνογνωσία στα ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.», εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι φέτος η έκθεση συμπίπτει με τη σταδιακή παράδοση στην κυκλοφορία της εθνικής οδού. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Παπανικόλας, εντός των ημερών θα δοθεί στην κυκλοφορία και η βόρεια πλευρά των τούνελ στην Παναγοπούλα.

Στη συνέντευξη μίλησαν επίσης οι εκπρόσωποι των τραπεζών της Εθνικής και της Alpha, οι οποίες είναι μεγάλοι χορηγοί της έκθεσης, μαζί με την πατρινή εταιρεία αναψυκτικών «Λουξ».

Ο περιφερειακός διευθυντής της εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ντίνος, υπογράμμισε ότι το επιχειρείν θα βγάλε τη χώρα από την κρίση και πως ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να στηρίξει τις καινοτόμες ιδέες, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής της Alpha Μανόλης Καλούδης, τόνισε ότι η καινοτομία αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη της χώρας την επόμενη ημέρα.