Τοπικά

Ο Πάνος Αντωνίου στη Διακίδειο Σχολή

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016,

ο Σουδενιώτης συμπολίτης μας Πάνος Αντωνίου, Γενικός Χειρουργός, έδωσε διάλεξη στη Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών με θέμα “Σύγχρονες εξελίξεις στη χειρουργική του κατωτέρου πεπτικού”.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν νέες πρωτοποριακές τεχνικές (υπέρηχοι, διαπρωκτική μικροχειρουργική, βηματοδότες εντέρου) που εφαρμόζονται στο Ολύμπιον Θεραπευτήριο Πατρών σε παθήσεις όπως αιμορροίδες, όγκοι ορθού & ακράτεια. Την διάλεξη παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος κόσμου και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση των νευροδιεγερτών του εντέρου, η των βηματοδοτών όπως αποκαλούνται ώστε να είναι ευκολότερα κατανοητή η λειτουργία τους. Η μέθοδος αυτή παρουσιάστηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ομιλητή το 2010 και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο. Μετά από κατάλληλη προετοιμασία και πιστοποίηση της δυνατότητας να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις ακράτειας κοπράνων είτε εκσεσημασμένης δυσκοιλιότητας και επίσης μετά από όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ο υποψήφιος ασθενής για τοποθέτηση βηματοδότη ακολουθεί την διαδικασία εφαρμογής η οποία διαρκεί μερικές εβδομάδες.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε δυο στάδια (αρχικά τοποθετειται δοκιμαστικο ηλεκτρόδιο και αν υπάρχει ανταπόκριση γίνεται η μόνιμη εμφύτευση) χωρις πόνο και χωρίς νοσηλεία. Ο αθενής έχει μαζί του μια φορητή συσκευή σαν ένα κινητό τηλέφωνο με την οποία μπορεί να ρυθμίζει και μόνος του το βαθμό της νευροδιέγερσης.

Τα αποτελέσματα των πρώτων χρόνων εφαρμογής της μεθόδου είναι εντυπωσιακά και με πολύ καλά αποτελέσματα. Έτσι συνεχίζεται το πρόγραμμα εμφύτευσης νευροδιεγερτών (INTERSTIMTHERAPY) πυέλου για παθήσεις εντέρου & κύστεως, σε Αθήνα και Πάτρα. Μετά την αρχική εφαρμογή της μεθόδου στην Ελλάδα απο την ομάδα μας και την διακοπή που ακολούθησε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, το ιατρείο Praxis αποτελεί σήμερα το κέντρο αναφοράς, ελέγχου & εφαρμογής της μεθόδου στην Κεντρική και Ν. Ελλάδα.