Ελλάδα

Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη για τη διαπλοκή

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους σημειώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη Βουλή.

Αλ. Τσίπρας: Η διαπλοκή θα βρει τον μάστορά της

Στην πρώτη του παρέμβαση, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διαρκή απόπειρα μεταμοντέρνας μορφής μιντιακού πραξικοπήματος που έχει την απόλυτη στήριξη της Ν.Δ.». «Δεν έχω δεσμεύσεις σε κανέναν και δεν θα κάνω πίσω όσο και αν με απειλούν όσο και αν εκβιάζουν», υπογράμμισε, ενώ αποκάλυψε ότι έχει έρθει και νέα λίστα Μπόργιανς με 475 ονόματα καταθετών από τράπεζα της Κεντρικής Ευρώπης, η οποία έχει σταλεί ήδη στις αρμόδιες αρχές.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Πρωθυπουργός ζήτησε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη, καταλογίζοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «διάβασε την ομιλία του σαν να μην τρέχει τίποτα», παρά τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν. «Αν θέλετε συμφωνία αλήθειας, να ανεβείτε στο βήμα της Βουλής και να πείτε αλήθειες», είπε. Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «από την αρχή ως το τέλος της ομιλίας του, έκανε απόπειρα μπούλινγκ στους δικαστικούς».

Καταλήγοντας, στην τριτολογία του, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η διαπλοκή θα βρει τον μάστορά της», ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «από την πρώτη στιγμή συμμαχήσατε με τις πιο ακραίες δυνάμεις του μιντιακού κύκλου για να ρίξετε εκλεγμένη κυβέρνηση».

«Εκλογές δεν γίνονται κάθε τρεις και λίγο. Γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα παρά μόνο αν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής. Αλλά εμείς αποδείξαμε ότι είμαστε αρραγείς και ενωμένοι στα δύσκολα», τόνισε ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής δεσμεύθηκε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω παρά μόνο για να πάρουμε φόρα. Θα τελειώσουμε με την υπόθεση της διαπλοκής και επιτέλους η διαπλοκή θα βρει τον μάστορά της».

Κυρ. Μητσοτάκης: Προκηρύξτε εκλογές αν τολμάτε

«Προκηρύξτε εκλογές. Ελάτε αν τολμάτε» ήταν το πολιτικό μήνυμα με το οποίο έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. «Δεν αξίζει στη χώρα να είστε εσείς ο πρωθυπουργός της», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τόνισε ότι «έχετε ήδη ηττηθεί».

«Τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου βρήκαν σε σας τον θετό τους πατέρα. Και ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα βρήκε σε σας τον επόμενο πελάτη. Κοσκωτάς – Τσίπρας – ένας Μαντζουράνης δρόμος», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος κατέθεσε 12 προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «ψεύτη, ανίκανο και αποτυχημένο». «Το ληξιαρχείο της ιστορίας θα γράφει ότι θα είστε και ο νεότερος τέως πρωθυπουργός», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά γίνονται πλειστηριασμοί από το υπουργείο Οικονομικών.

Είπε επίσης ότι εκείνος εκλέχθηκε στην ηγεσία της Ν.Δ. με την ψήφο 450.000 πολιτών, ενώ όταν ο Πρωθυπουργός τον διέκοψε, του απάντησε «τον ενικό να τον χρησιμοποιείτε στους υπουργούς σας, όχι ψευτομαγκιές σε εμένα». Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Ν.Δ., αναφέρθηκε στις σπουδές του, συγκρίνοντάς τες με αυτές του κ. Τσίπρα, ενώ επεσήμανε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πως «όταν εγώ εργαζόμουν, εσείς κάνατε κομματικές ασκήσεις». «Εγώ όταν πήρα τρία πτυχία σε κορυφαία πανεπιστήμια εσείς θέλατε μια δεκαετία να τελειώσετε το Μετσόβιο.

Πόσα ένσημα έχετε κολλήσει;» διερωτήθηκε.

Κόντρα και για την αξιολόγηση στη συζήτηση για τη διαπλοκή
Η αντιπαράθεση έφτασε και στην απόφαση του Eurogroup με τον κ. Τσίπρα να παρεμβαίνει, μετά από αναφορές του κ. Μητσοτάκη.

Το Eurogroup, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «σήμερα δεν ενέκρινε όλη τη δόση και δεν αποδέσμευσε τα 1,7 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα. Και ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν τα χρειαζόμαστε τα λεφτά αυτά. Τα λέει διότι δεν τον ενδιαφέρει η πραγματική οικονομία που την έχει υπερφορολογήσει. Έχει θράσος. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Η οικονομία στενάζει και οι επενδυτές αρνούνται να επενδύσουν με μία τόσο αναξιόπιστη κυβέρνηση».

«Μην παίζετε με την οικονομία», απάντησε ο Πρωθυπουργός. «Ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν είπε αυτά που είπατε, ούτε είναι αληθές ότι δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Διαβάστε τις δηλώσεις του κ. Ντέισελμπλουμ και τις ανακοινώσεις. Η Ελλάδα έκλεισε επιτυχώς και τα 15 προαπαιτούμενα, αναφέρουν», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Για να δοθούν τα 1,7 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα πρέπει να υπάρξει πλήρης αναφορά για την ροή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τον Σεπτέμβριο. Είναι ένα τεχνικό θέμα. Θα δοθεί σε μία τυπική συνεδρίαση του EuroworkingGroup. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν έχουμε άμεση αποπληρωμή ομολόγου, όχι ότι δεν έχουμε ανάγκη από χρήματα».

Έστρεψε τα «βέλη» του και στο ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός έστρεψε τα «βέλη» του και στο ΠΑΣΟΚ. «Κυρία Γεννηματά θα μας πείτε τι έγιναν τα 16 εκατ. ευρώ που ξαφνικά αποκαλύφθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ; Δεν τα είχατε στα βιβλία σας. Εγώ μπορεί να ξεχάσω κανά πεντάευρο ή κανά δεκάευρο. Το πενηντάρικο πάντως το ψάχνω. Εσείς τα 16 εκατ. δεν τα είχατε πάρει χαμπάρι;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Φ. Γεννηματά: Τζάμπα μάγκας ο Αλ. Τσίπρας

Υπερήφανη για το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική διαδρομή της οικογενείας της δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντάς τον «τζάμπα μάγκα που το έχει βάλει στα πόδια», επειδή δεν παρακολούθησε την ομιλία της.

Για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ η πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι η Χαριλάου Τρικούπη ζήτησε τον έλεγχο και έστειλε τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2000 και μετά.

Δ. Κουτσούμπας: Ομοούσια, ενιαία και αδιαίρετη η κατεύθυνση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.

Επίθεση σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι έχει καταντήσει θλιβερή μονοτονία η διαμάχη για τη διαφθορά και τη διαπολοκή εκτιμώντας ότι μόνο με καχυποψία την αντιμετωπίζει ο λαός.

Βολές Στ. Θεοδωράκη κατά Αλ Τσίπρα για «λάσπη και τρολ με στόχο το Ποτάμι»

Με επίθεση στην κυβέρνηση για διαπλοκή άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι δημαγωγοί και οι λαϊκιστές δεν κατακτούν μόνοι τους την εξουσία, χρειάζονται κανάλια – χρήματα – διαπλοκή με συμφέροντα» ανέφερε.

Π. Καμμένος: Στενή σχέση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μ. Χριστοφοράκο της Siemens

Για «στενή σχέση» του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μιλώντας στη Βουλή. «Ο Κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε γι’ αυτήν. Και το μόνο που απάντησε είναι ότι καθυστέρησε η μετάφραση της δικογραφίας. Ποιος το έκανε; Ο γνωστός Ντογιάκος. Παναθηναϊκάκια δεν το λέγατε;», πρόσθεσε.

Β. Λεβέντης: Κοκορομαχία χωρίς ουσία

Κοκορομαχία χωρίς ουσία και αποτέλεσμα χαρακτήρισε στη δευτερολογία του, την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπλοκή και τη διαφθορά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι καλλιεργούν κλίμα οξύτητας, φανατισμού και ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας.