Like

Μελέτη: ο γάμος κρατάει τους άντρες υγιείς

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο γάμος φαίνεται πως κρατάει τους άντρες σε φόρμα, αδύνατους και υγιείς. Αυτό είναι το συμπέρασμα, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Yokohama City University.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως οι παντρεμένοι άντρες ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από το μεταβολικό σύνδρομο – έναν συνδυασμό του διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας- συγκριτικά με τους ελεύθερους άντρες. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα δεν φαίνεται να ισχύουν για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέσεις αγάπης, είναι πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά, να παίρνουν τα φάρμακά τους και να κάνουν συχνότερες επισκέψεις στο γιατρό όταν είναι άρρωστοι.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 270 συμμετέχοντες που είχαν διαβήτη τύπου 2 με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Οι 180 ήταν παντρεμένοι και οι 90 ελεύθεροι. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε μετρήσεις βάρους, ύψους, λίπους και δείκτη μάζας σώματος.

Μελέτη: ο γάμος κρατάει τους άντρες υγιείς
Οι παντρεμένοι άντρες είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι συγκριτικά με τους ελεύθερους, ενώ είχαν χαμηλότερα επίπεδα συνολικού λίπους. Ειδικότερα οι παντρεμένοι άντρες είχαν λίπος 18.9 kg σε σύγκριση με τους ελεύθερους που είχαν 23.5 kg.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων διαπιστώθηκε πως οι παντρεμένοι άντρες είχαν 58% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το μεταβολικό σύνδρομο συγκριτικά με τους ελεύθερους.

Όπως σημειώνεται στη Daily Mail, ο επικεφαλής της μελέτης Dr Yoshinobu Kondο λέει: “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι παντρεμένοι που ζουν με έναν σύζυγο μειώνουν τον κίνδυνο να είναι υπέρβαροι κατά 50% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι άντρες που παντρεύτηκαν και έζησαν με την σύζυγό τους παρουσίασαν επίσης μείωση του κινδύνου κατά 58% για το μεταβολικό σύνδρομο”.

“Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κοινωνική υποστηρικτική φροντίδα είναι απαραίτητη για την παροχή βοήθειας, για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, για να διαχειρίζονται το σωματικό τους βάρος”, προσθέτει μεταξύ άλλων ο Dr Kondo.