Τοπικά

Α.ΚΙ.Δ.Α.: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται

ΑΚΙΔΑ , απευθείας αναθέσεις , Δημότες της Δυτικής Αχαΐας , επέκταση της διώρυγας του Φράγματος Πηνειού
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η Α.ΚΙ.Δ.Α για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την τιμολογιακή πολιτική τησ ΔΕΥΑ Δυμαίων…

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας εξετάζει την τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α, σε μία περίοδο που οι δύο μεγαλύτερες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης της χώρας (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), μαζί με μια σειρά άλλων επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα περνούν στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Οι εταιρίες ύδρευσης κι αποχέτευσης, διαχειρίζονται τη δημόσια υγιεινή και τα δίκτυα αποχέτευσης. Είναι επιχειρήσεις όχι απλώς εθνικής ασφάλειας, αλλά επιχειρήσεις που διασφαλίζουν την υγιεινή διαβίωση και εντέλει την επιβίωση.

Η εξέλιξη αυτή με την επέκταση της ιδιωτικοποίησης του νερού θα έχει με βάση τη διεθνή εμπειρία μόνο δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να την αποτρέψουν.

Η παραπάνω εξέλιξη βάζει επιτακτικά το καθήκον στο Δήμο μας και τη Δημοτική αρχή, παράλληλα με τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, να απαιτήσει το φράγμα Πείρου – Παραπείρου να λειτουργήσει άμεσα.

Όταν παραδοθεί, η διαχείριση του να είναι διαδημοτική με την εξασφάλιση της άρδευσης της Δυτικής Αχαΐας σε δεύτερο χρόνο. Ενώ η επέκταση του Φράγματος του Πηνειού στην περιοχή μας επιτέλους πρέπει να ξεκινήσει.

Το Δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα αποφάσισε τη διαβούλευση με δημότες και φορείς για την τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.

Η οργάνωση της διαβούλευσης πρέπει να γίνει με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό, ώστε να κατατεθούν προτάσεις και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των φορέων. Στη διαδικασία αυτή, απαιτείται να δοθούν στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας.

Είναι γεγονός ότι η ίδρυση της Δ.Ε.Υ.Α. συμπεριέλαβε ένα δίκτυο καταναλωτών από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους διαφορετικών ταχυτήτων και διαφορετικών προβλημάτων.

Όπως η ύπαρξη δικτύου σωληνώσεων με αμίαντο (Ωλενία), τεράστια προβλήματα υδροδότησης (Λαρισσός), πολλά δημοτικά διαμερίσματα χωρίς υδρόμετρα κ.λπ. Οι μνημονιακές πολιτικές εμποδίζουν τη Δ.Ε.Υ.Α. να έχει μόνιμο και επαρκές προσωπικό, ώστε να παρέχει υπηρεσίες αποτελεσματικές στους Δημότες, ενώ η μέχρι τώρα οικονομική της διαχείριση από τη δημοτική αρχή την καθιστά προβληματική.

Πρέπει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες να υπερασπιστούμε το χαρακτήρα της και όλοι να αγωνιστούμε ώστε η λειτουργία της να γίνει βιώσιμη στα χέρια του Δήμου.

Τι πρέπει να γίνει

Ζητούμενο είναι η Δ.Ε.Υ.Α. να αποκτήσει λειτουργία ικανή που θα μπορεί να παρέχει καλής ποιότητας φτηνό νερό στους δημότες, χωρίς προβλήματα υδροδότησης και διαρροών στα δίκτυα.

Πρέπει οι υπηρεσίες να οργανωθούν με διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού (κι όχι προσλήψεις ημετέρων), που θα επαρκεί στις ανάγκες της και θα αναβαθμίσει τη λειτουργία της. Επιμονή ουσιαστική, με προτροπή (ενημέρωση στα σχολεία, διοργάνωση ημερίδων, φυλλάδια κ.ά) στους καταναλωτές για εξοικονόμηση νερού, καθώς και συνεχής δειγματοληπτικός έλεγχος της ποιότητας νερού.

Σήμερα η οικονομική κρίση έχει εκτινάξει το ποσοστό των απλήρωτων λογαριασμών. Πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα, που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών προς τη Δ.Ε.Υ.Α. και θα διευκολύνουν ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενείς δημότες στην αποπληρωμή των οφειλών τους με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει μέγιστο αριθμό δόσεων γνωστό εκ των προτέρων κι όχι κατά το δοκούν, όπως γίνεται σήμερα.

Επίσης, πρέπει να γίνει επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και σε μονογονεϊκές οικογένειες (που δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του ΔΣ της Δ.Ε.Υ.Α.) καθώς και στους άνεργους.

Η μείωση της τιμής στις μικρές καταναλώσεις με την ταυτόχρονη αύξηση του τέλους ύδρευσης που προτείνεται δεν επιφέρει ουσιαστικά μείωση στο λογαριασμό. Χρειάζονται μειώσεις ικανές για εξόφληση του λογαριασμού από τους οικονομικά αδύναμους.

Το τιμολόγιο της Δ.Ε.Υ.Α. στις σχολικές μονάδες πρέπει να επανεξετασθεί με στόχο τη μείωσή του.
Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τις μικρές ιδιαίτερα κτηνοτροφικές μονάδες με την παροχή ύδρευσης, καθώς και την τιμολογιακή πολιτική σε αυτούς.

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το ύψος των τελών του βυτιοφόρου λυμάτων και απαιτείται μείωση των τελών του, ώστε να μειωθεί η παράνομη απόρριψη βοθρολυμάτων. Ενώ η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού απαιτεί προσωπικό. Κατά την οργάνωση της λειτουργίας της η ΔΕΥΑ, πρέπει να εξετασθεί και η αναλογική χρέωση της αποχέτευσης στα οικιακά τιμολόγια με πολύ υψηλές καταναλώσεις νερού.

Οι παραβάσεις με κλοπή από το δίκτυο της ΔΕΥΑ πρέπει να τιμωρούνται με την επιβολή των προστίμων που προβλέπει ο κανονισμός της ΔΕΥΑ χωρίς αναστολές. Σαφείς κανόνες, δημοσιοποιημένοι, σταθεροί και δίκαιοι. Έτσι μόνο θα χτίσουμε ένα δήμο με κανόνες.

Με βάση τα παραπάνω η Α.ΚΙ.Δ.Α. παρόλο που έχει αποκλειστεί από το Δ.Σ της Δ.Ε.Υ.Α. θα συμβάλει στη διαβούλευση που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται

Η διαχείρισή του νερού είναι υπόθεση όλων μας