Τοπικά

Γ. Καραμαλίκης για την συνέντευξη Μητσοτάκη

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο Γιώργος Καραμαλίκης σχολιάζει την συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη:

Μπορούμε σύντομα να βγάλουμε μερικά πρώτα συμπεράσματα από τη χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκάι.

Παρουσιάστηκε, μετρημένος και αρκούντως”κλειστός”, απέφυγε συστηματικά και συνειδητά την παροχολογία, γνωρίζοντας πως η επανάληψη “παραστάσεων” τύπου ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική για τη χώρα ,το κόμμα του και τον ίδιο!

Έτσι μπορούμε βάσιμα να αναμένουμε ότι κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, θα προσπαθήσει να παρουσιάσει κυρίως ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας, με στόχο την ταχεία έξοδο της χώρας από το μνημόνιο!
Τα βασικά σημεία της συνέντευξής του ήταν τα ακόλουθα:

Α. Μίλησε για την ανάγκη μείωσης των φόρων με ταυτόχρονη μείωση των δαπανών, που θα αποδειχθεί αναζωογονητική για τα δημόσια ταμεία και τους φορολογουμένους.

Β. Εμφανίστηκε ως μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός, όπου κρατιστές και πολέμιοι αυτών των μεταρρυθμίσεων δε χωρούν.

Γ. Μίλησε για το θεσμό του δόκιμου δημόσιου υπαλλήλου και την καθιέρωση αξιολόγησης στο χώρο αυτό, ενώ δήλωσε ότι οι απολύσεις δεν αποτελούν στοιχεία των μεταρρυθμίσεων του δημοσίου τομέα.

Δ.. Δήλωσε ότι το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ είναι θέμα που διερευνάται από την δικαιοσύνη, θεώρησε τον Γ.Παπανδρέου πολιτικά υπεύθυνο για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και τόνισε ότι στην παρούσα φάση προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η έξοδος από αυτά.

Ε. Είπε ξεκάθαρα πως θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Άφησε να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε διάσπαση μεγάλων περιφερειών, θα κινείται μακριά από την απλή αναλογική που ψηφίστηκε και θα είναι μια τομή για το εκλογικό σύστημα.

Στ. Ενώ δεσμεύτηκε για μείωση του ΦΠΑ κατά 30% τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του ενώ έκανε σαφή την θέση της ΝΔ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών όπου ο νόμος Παππά καταργείται σε κάθε περίπτωση ενώ θα γίνει εκμετάλλευση του συνόλου του σχετικού φάσματος με επέκταση αδειοδοτήσεων.

Ζ. Τέλος μίλησε για την αναγκαιότητα επίλυσης της εξίσωσης χρέος-πλεονάσματα ως προϋπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας, σημειώνοντας τις ευθύνες των θεσμών.

Στη ΔΕΘ λοιπόν αναμένεται μια ομιλία μετρημένη και κλειστή, ασφαλώς με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο χρόνο που χάθηκε, μια ομιλία φιλελεύθερη με βάση τη μείωση φόρων και δαπανών, ένα σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την άνοδο της ανταγωνιστικότητας, ένα καλύτερο κλίμα στην πραγματική οικονομία.

Ένα σχέδιο για μια επανεκκίνηση στην ελληνική οικονομία με φιλελεύθερο προσανατολισμό και θεμέλιο την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Μια συμφωνία αλήθειας όπως την ονομάζει με τους πολίτες. Ένα σκέλος θα είναι το πρακτικό, το οικονομικό, δηλαδή φόροι, δαπάνες αριθμοί. Ένα σκέλος πολιτικό, αλλαγή προσώπων, νοοτροπίας, εκλογικού νόμου, τέλος πελατειακού συστήματος.

Από την χθεσινή θετική τηλεοπτική παρουσία του προέδρου της ΝΔ , υπάρχουν έννοιες, θέματα ή “προγενέστερες συμπεριφορές”, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας ακόμη να την εμπιστευτούν!
Μιλώ για τις “παρεξηγημένες” έννοιες όπως μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση δαπανών, αγορές κ.α, τις οποίες ο κόσμος τις έχει ταυτίσει με την περικοπή μισθών και συντάξεων, με απολύσεις, με την φτώχεια και την δυστυχία του!

Είναι ανάγκη ένα τμήμα της κοινωνίας να αντιληφθεί ότι η ΝΔ είναι και υπέρ της παραγωγής πλούτου αλλά και υπέρ της ανάλογης “διάχυσής του” σε όλους συμμετέχοντες παράγοντες, ότι είναι και υπέρ της τάξεως στις εργασιακές σχέσεις, ότι δεν είναι ένα “ελιτίστικο” κόμμα όπως οι πολιτικοί της αντίπαλοι διατείνονται αλλά ενδιαφέρεται και μάλιστα ζωηρά για την ζωή και την τύχη των λαϊκών στρωμάτων!

Έχω την γνώμη ότι η ΔΕΘ αποτελεί μία λαμπρή ευκαιρία να προσδιορισθούν,να οριοθετηθούν και αποσαφηνίζουν όλα αυτά έτσι ώστε να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις κρατούν κάποιες κοινωνικές ομάδες αδίκως επιφυλακτικές προς την ΝΔ!

Καλημέρα σας.