Ελλάδα

Δεύτερο κρίσιμο ραντεβού στην ΕΚΤ για τις τράπεζες

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Εθιμοτυπική από τη μια πλευρά, με στόχο τα στελέχη του SSΜ να γνωρίσουν τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χριστόφορο Στράτο, αλλά και ουσιαστική και κρίσιμη, αφού παραμένουν ανοικτά σοβαρά θέματα των ελληνικών τραπεζών, είναι η συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στη Φραγκφούρτη μεταξύ της Ντανιέλ Νουί και αντιπροσωπείας του ΤΧΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Μιχελή.

Είναι η δεύτερη διαδοχική επίσκεψη -ύστερα από εκείνη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου- στην έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, με αντικείμενο συζήτησης τα εκκρεμή ζητήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παράλληλα οι τράπεζες ασκούν πιέσεις να λήξουν οι εκκρεμότητες, δεδομένου ότι όσο παραμένουν οι όποιες αβεβαιότητες, φρενάρεται η επάνοδός τους στην κανονικότητα. Μετά άλλωστε και τα θετικά μηνύματα που εξέπεμψαν τα οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2016, οι τράπεζες θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Μιχελής και Στράτος θα θέσουν τα ζητήματα που μένουν εκκρεμή, επιδιώκοντας τη συνδρομή του SSM για την επιτάχυνση της διευθέτησής τους.

Το βασικότερο εξ αυτών είναι η πλήρωση των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου και της αξιολόγησης που έγινε από το ΤΧΣ.
Καταγράφεται δυστοκία που δεν έχει επιτρέψει την επιλογή στελεχών λίγες εβδομάδες πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας που είναι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε το θέμα κάνοντας λόγο για την ανάγκη να στελεχώνονται από Έλληνες τα δ.σ. των τραπεζών, κάτι που ο νόμος σχεδόν αποκλείει με βάση τα κριτήρια που περιλαμβάνει.
Στη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη με την κα Νουί, η επικεφαλής του SSM επανέλαβε την πάγια θέση της ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο. Άλλωστε, μια πολιτική παρέμβαση για οποιοδήποτε θέμα που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα προκαλεί ρίγη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής

Τράπεζας και του ΤΧΣ.

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ και ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος θα αναζητήσουν πιο ευήκοα ώτα, παραθέτοντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το μπλοκάρισμα στα δ.σ. των τραπεζών αλλά και στην πλήρωση του top management. Στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-0,49% αναζητείται ο νέος πρόεδρος, όπως και στην Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ+0,66% όπου επίσης η πλήρωση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου έχει καθυστερήσει με υπαιτιότητα και του SSM.

Tο ζητούμενο είναι κατά πόσο μπορεί να αναμένεται ότι ο SSM και οι θεσμοί θα βάλουν νερό στο κρασί τους ώστε να κλείσει επιτέλους το ανοικτό θέμα και να «τρέξει» ο κλάδος τα άλλα ζητήματα, κάτι που πάντως δεν φαίνεται εύκολο.

Η μεταβατική εκτελεστική επιτροπή του ΤΧΣ, o Χριστόφορος Στράτος ως διευθύνων σύμβουλος και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, έχει πλήρεις εξουσίες και την αρμοδιότητα να εγκρίνει και τα νέα μέλη που θα προτείνουν οι επιτροπές επιλογής των τραπεζών, εφόσον βέβαια πληρούν τα κριτήρια του νόμου και κριθούν κατάλληλα και από τον SSM.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστεί και η επίσκεψη κλιμακίου του SSM στην Αθήνα για τις καθιερωμένες τακτικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος.