Τοπικά

Λαϊκή Συσπείρωση: Τα μέτρα που θάβουν τον Αγρότη

κοροϊδία για τη Νότια Χάραξη , Αλέκου Θανόπουλου , Όχι πυρηνικά στον Άραξο
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Αγωνιστικό 10ήμερο στα τέλη Ιούλη πραγματοποίησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες σ’ ολόκληρη τη χώρα, υλοποιώντας τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία συνεδρίασε στις 9 Ιουλίου στη Βέροια. Την ίδια στιγμή κλήθηκαν σε απολογία από την Τροχαία αγρότες της περιοχής μας, με την κατηγορία παρακώλυσης των συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων.

Τα οξυμένα προβλήματα οδήγησαν τους αγρότες σε κινητοποιήσεις σε καταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή.
Άμεσες και βαριές επιπτώσεις θα έχει για τα αγροτικά νοικοκυριά η εφαρμογή των νέων σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στο νόμο για το ασφαλιστικό – φορολογικό.

-Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ για την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία το 2022 θα φθάσουν στο 27% του εισοδήματος κάθε αγρότη.

-Για το εισόδημα του 2016 θα ισχύει αφορολόγητο όριο στα 8.670 ευρώ, χωρίς την προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η Κυβέρνηση δεν ικανοποίησε δίκαια αιτήματά τους, όπως να μην ισχύσει η φορολόγηση με τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης, να μην κρατούν λογιστικά βιβλία όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ το χρόνο.

-Αρχίζει να υλοποιείται ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη». Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θεωρούνται όσοι το εισόδημά τους από την αγροτική απασχόληση είναι πάνω από το 50% του συνολικού. Ο διαχωρισμός αυτός θα έχει ως αποτέλεσμα ν’ αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις κι όλα τα άλλα υποβοηθητικά μέτρα οι μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες αγρότες, οι οποίοι κάνουν κι άλλες δουλειές λόγω χαμηλού εισοδήματος. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με τους αγώνες του στα μπλόκα αντιπάλεψε αυτόν το διαχωρισμό, τον οποίο προωθεί η Ε.Ε. και η Κυβέρνηση.

Στόχος είναι να προχωρήσει η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Ήδη οι περικοπές στις επιδοτήσεις με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ της Ε.Ε, 2015-2020, ξεπέρασαν το 23% και στο τέλος του 2019 θ’ αγγίξουν το 60%, αποδεκατίζοντας το αγροτικό εισόδημα.

-Κατά 60% θα μειωθεί η σύνταξη όσων συνταξιούχων αγροτών (επειδή η σύνταξή τους είναι πολύ χαμηλή) εξακολουθούν ν’ απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

-Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί ένα ακόμη βαρύ κι ασήκωτο χαράτσι, ενώ παραμένουν τα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τα ψεκαστικά, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.

-Ισχυρότατο χτύπημα στο εισόδημα επέφεραν και οι καταστροφές στην παραγωγή από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η Κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα, επικαλούμενοι τον «αναχρονιστικό κι άδικο Κανονισμό του Οργανισμού και τις οικονομικές δυσκολίες του Κράτους», αρνούνται ετσιθελικά να ικανοποιήσουν τα ζωτικά αιτήματα των πληγέντων παραγωγών, για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις.

Εν τω μεταξύ η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΕΛΓΑ ζητά από τους πληγέντες παραγωγούς επιπλέον ασφάλιστρα για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό, προωθώντας τη λογική της … ιδιωτικής ασφάλισης. Συγχρόνως οι αγρότες αντιμετωπίζουν την κερδοσκοπική επίθεση που εξαπολύουν εναντίον τους οι εμποροβιομήχανοι, επιχειρώντας ν’ αγοράσουν όσο το δυνατόν φθηνότερα τα προϊόντα.
Για να έχουν μικρότερη οικονομική ζημιά οι αγρότες διεκδικούν, να ισχύει ο καθορισμός ικανοποιητικής κατώτερης εγγυημένης τιμής για όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες έχουν απέναντί τους τη Ευρωπαϊκή Ένωση που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα, το Κράτος με τη βαριά φορολογία (προχωρά και στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος επιστροφής του ΦΠΑ στ’ αγροτικά προϊόντα δικής τους παραγωγής και τα οποία διατίθενται στις Λαϊκές Αγορές).
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που δημιουργήθηκε μέσα στο καμίνι του Αγώνα, ΚΑΛΕΙ, όλους τους αγρότες να βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική επιφυλακή, για να οργανώσουν νέες μάχες σε Συμμαχία με τους άλλους εργαζόμενους, με στόχο ν’ ανατρέψουν τα μέτρα και την πολιτική που τους καταστρέφει. –