Like

Η ιστορία του μαγιό: από την αρχαία Ελλάδα, στο πρώτο topless

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Καλοκαίρι με ήλιο, υψηλές θερμοκρασίες, αέρινα φορέματα και όμορφη διάθεση. Οι βουτιές στη θάλασσα έχουν ξεκινήσει και ο καθένας “κλέβει” ένα Σαββατοκύριακο, τέσσερις μέρες ή κάτι παραπάνω μακριά από την ρουτίνα και την καθημερινότητα.

Και επειδή είναι γνωστό πως ένα δώρο στον εαυτό μας, πάντα μας φτιάχνει την διάθεση, μάλλον οι πρώτες αγορές μαγιό έχουν γίνει ή βρίσκονται ένα βήμα πριν.

Σίγουρα η σκέψη να ξέρεις την ιστορία για κάθε τι που φοράς, μπορεί να είναι περίεργη, αλλά είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Είναι θα λέγαμε γοητευτικό να ταξιδεύεις στον χρόνο, και να μαθαίνεις πώς ξεκίνησε κάτι και τι μορφές έπαιρνε κατά τη διάρκεια των εποχών.

Κάνουμε λοιπόν, ένα ταξίδι σε ιδέες, μορφές, απαγορεύσεις, συλλήψεις, σχέδια και… πολύ καλοκαίρι!

Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη

Και όμως, το μπικίνι έκανε την εμφάνισή του ΠΟΛΥ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουμε

“Αν δεν παινέσουμε το σπίτι μας, θα πέσει να μας πλακώσει”. Και επειδή κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε, την αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα θα την κάνουμε. Τα λουτρά, λοιπόν, στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και στη Ρώμη δεν αποτελούσαν ναούς σεμνότητας, αλλά αντιθέτως, εκεί οι λουόμενοι άφηναν όσο πιο πολλή επιφάνεια δέρματος μπορούσαν ακάλυπτη, για να καθαρίζουν το σώμα τους. Και για την ιστορία, οι Αρχαίες Ελληνίδες και Ρωμαίες κυκλοφορούσαν στα λουτρά με μικροσκοπικά ενδύματα τύπου “μπικίνι”.

1900: περισσότερο φόρεμα, λιγότερο μαγιό

Μαγιό φόρεμα-κοστούμι καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών

Χιλιάδες χρόνια μετά, οι γυναίκες ακούνε ότι η σεμνότητα είναι η “καλύτερη πολιτική”. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι γυναίκες φορούσαν ένα καθαρόαιμο μαγιό τότε. Ήταν μάλλον ένα μακρύ φόρεμα παραλίας, το οποίο κάλυπτε όλο το σώμα. Μάλιστα, υπήρχαν αυστηροί κανόνες σχετικά με το μήκος του, με τις μεζούρες να είναι σύνηθες φαινόμενο στις παραλίες. Ενδυματολογικά μπορεί ένα τέτοιο “μαγιό” να είναι όμορφο, αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου βολικό στο κολύμπι.

1907: η πρώτη σύλληψη

Το ολόσωμο μαγιό της Annette Kellerman θεωρήθηκε πολύ τολμηρό

Η Annette Kellerman ήταν κολυμβήτρια, ηθοποιός και συγγραφέας. Με καταγωγή από την Αυστραλία, υποστήριζε το δικαίωμα των γυναικών να φοράνε μαγιό και όχι φορέματα. Το 1907 συνελήφθη στη Μασαχουσέτη για απρέπεια. Φορούσε ένα ολόσωμο ένδυμα παραλίας το οποίο κρίθηκε υπερβολικά τολμηρό. Η ιστορία της ήταν καταλυτική για να αλλάξει η κατάσταση όσο αφορά το γυναικείο μαγιό.

1920’s: ένα πιο ελεύθερο μαγιό

Retro μαγιό της δεκαετίας του 1920: λίγο πιο αποκαλυπτικά, όχι ιδιαιτέρα βολικά

Μετά από συλλήψεις όπως της Kellerman και λοιπές περίεργες ιστορίες, το 1920 το μοτίβο των μαγιό, επιτέλους, αλλάζει. Γίνονται λίγο πιο αποκαλυπτικά, λίγο πιο ελεύθερα και σίγουρα, πιο άνετα στο κολύμπι. Αν και αργήσανε να καθιερωθούν, τελικά τα καταφέρανε.

1930’s: σπάει το μονοπώλιο του συντηρητισμού

Γυμνά πόδια και χέρια γίνονται σιγά σιγά ο κανόνας

Το 1930 τα μαγιό ξεκινάνε να παίρνουν μία μορφή που μοιάζει με εκείνη που έχουν τα σημερινά. Ολόσωμα που επιτρέπουν στους γοφούς να φλερτάρουν με τον ήλιο. Η δεκαετία των 1930’s σηματοδοτεί την στροφή μακριά από το απόλυτα συντηρητικό μοτίβο.

1940’s – 1950’s: κομψότητα και θηλυκότητα

Οι καμπύλες των γυναικών αρχίζουν να αναδεικνύονται

Στα 1940’s τα μαγιό μοιάζουν περισσότερο με όμορφους κορσέδες, που αναδεικνύουν τις καμπύλες μιας γυναίκας, αλλά κολακεύουν και τη μέση της. Δεν άργησαν να γίνουν μόδα, να καθιερωθούν και να κερδίσουν τις γυναίκες και μέχρι την επόμενη δεκαετία, να “σπάσουν” περισσότερο σε δύο πιο αποκαλυπτικά κομμάτια.

1960’s: Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini

Τα 60's φέρνουν την πραγματική επανάσταση στα γυναικεία μαγιό

Η δεκαετία κυκλοφορίας για το διάσημο τραγούδι του Brian Hyland ”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini” και τα κορίτσια στην παραλία. Αυτό ήταν. Πλέον το μπικίνι καθιερώνεται καθαρά και με τον νόμο. Και αυτό φαίνεται να μην ενοχλεί κανέναν!

1964: το πρώτο ”Topless Monokini”

Το πρώτο μονοκίνι κυκλοφόρησε το 1964

Το 1964 ήταν η χρονιά που εμφανίστηκε το τολμηρό μονοκίνι του Αυστριακού σχεδιαστή Ruddi Gernreich, ο οποίος δημιούργησε ένα μαγιό το οποίο άφηνε ακάλυπτο το στήθος της γυναίκας.

1970’s: απλά και ήσυχα, με μία εξαίρεση

Τα 70's ακολούθησαν το πνεύμα των 60's

Τη δεκαετία του 1970, δεν υπήρξε κάποια ”στιλιστική επανάσταση” όσον αφορά τα μαγιό. Ήταν μία περίοδος ηρεμίας στον χώρο της μόδας των ενδυμάτων παραλίας, και με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι κυριαρχούσε το κλασικό μπικίνι, σε όλο τον κόσμο. Εκτός…

Το 1974, στη Βραζιλία εμφανίστηκε δειλά δειλά το πρώτο μαγιό - στρινγκ

…από τη Βραζιλία, όπου από τα μέσα της δεκαετίας, οι πρώτες τολμηρές και εξωτικές κοπέλες, δοκιμάζουν να λιαστούν φορώντας τα ελάχιστα δυνατά. Και εγένετο το μαγιό – στρινγκ, το οποίο αρχικά περιορίστηκε στην Κόπα Καμπάνα του Ρίο, πριν αρχίσει να μεταναστεύει δειλά – δειλά και σε άλλα μέρη του πλανήτη.

1980’s – 1990’s: η “βασιλεία” της Pamela Anderson

Η Pamela Anderson βοήθησε το ολόσωμο, αθλητικό μαγιό να γίνει must για πολλά χρόνια

Εποχή με ολόσωμα μεν μικροσκοπικά δε μαγιό, αποκαλυπτικούς γοφούς και αθλητικά κοψίματα. Όλοι νομίζω θυμόμαστε την Pamela Anderson με το κόκκινο-πορτοκαλί μαγιό στη σειρά Baywatch. Και όλοι ξέρουμε πόσες προσπάθησαν να τη μιμηθούν στις παραλίες.

2000’s: όλα είναι στη μόδα, με γεύση από Brazil

Την προηγούμενη δεκαετία, οι παραλίες πλημμύρισαν με brazilian μαγιό

Την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, τα μπικίνι που σήμερα γνωρίζουμε κυριαρχούν στις παραλίες. Εμφανίζονται τα brazilian, και τα λίγο πιο αποκαλυπτικά. Υπάρχει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Τα πάντα επιτρέπονται. Είτε ψηλοκάβαλα, είτε χαμηλοκάβαλα.

2010 έως σήμερα

Στις μέρες μας, μπορεί κανείς να αντικρίσει κάθε στυλ μαγιό, χωρίς ιδιαίτερα ταμπού να περιορίζουν τις επιλογές

Από εκεί και πέρα, η μόδα μένει πιστή στο μπικίνι, ενώ δεν διστάζει να κλείνει το μάτι σε προηγούμενες δεκαετίες, προσαρμόζοντας διάφορα στυλ στο πνεύμα της εποχής.

Μαγιό από συλλογές του 2016

Μπικίνι ή ολόσωμα με μικρές φινετσάτες λεπτομέρειες, ιδιαίτερα κοψίματα, περίτεχνα δεσίματα, vintage μαγιό, ψηλοκάβαλα με ρετρό αέρα, κρόσσια. Κάθε γυναίκα μπορεί να βρει αυτό που της ταιριάζει και την κάνει να νιώθει ο εαυτός της.

Και να σκεφτείς ότι μετά την αρχαία Ελλάδα, χρειάστηκε μία παύση αιώνων και άλλα 100 χρόνια ιστορίας, για να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να το γράφουμε…