Ελλάδα

«Δύσκολος χειμώνας» για την κυβέρνηση

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με τη συνάντηση Τσακαλώτου, Σταθάκη και Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες αρχίζει και επίσημα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλους του έτους οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος της χώρας βιώσιμο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη Realnews, αναφέρθηκε στη συμφωνία του περασμένου Μαΐου η οποία, όπως είπε, «θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, είτε έχουν εκλογές τον επόμενο χρόνο στις χώρες τους, όπως η Γερμανία είτε όχι».

Αυτό, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα οδηγήσει και στη μείωση των πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, «γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Με την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα συμβεί τους επόμενους μήνες, «η χώρα θα μπορεί να βγει στις αγορές».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη συνάντηση του κ. Μοσκοβισί με τον Πρωθυπουργό, την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές το 2017 και μέχρι τέλους του έτους, με τον Ευρωπαίο επίτροπο να δηλώνει ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους θα γίνει παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις.

Ωστόσο, το Μαξίμου γνωρίζει καλά και έχει λάβει το σχετικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι προϋπόθεση είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης και η κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σίγουρα πριν τα Χριστούγεννα.

Για το Μαξίμου, θα είναι ένας κρίσιμος και δύσκολος χειμώνας, γεμάτος φόρους όπου μόνο μια επιτυχής κατάληξη του οδικού χάρτη του Πρωθυπουργού θα αναστρέψει την κατάσταση και την εικόνα της κυβέρνησης στη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.