Ελλάδα

Στον εισαγγελέα σήμερα οι οκτώ Τουρκοι που ζήτησαν πολιτικό άσυλο

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Όπως προκύπτει, η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί μεν να δηλώνει ότι οι διαδικασίες που θα γίνουν, θα ακολουθούν τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο η απόφαση για έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών στην Τουρκία είναι στην ουσία ειλημμένη.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι, σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των οκτώ συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή.

Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θεωρητικά, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 15-16 μέρες, αναμένεται ωστόσο αυτό το χρονικό διάστημα να είναι σημαντικά μικρότερο, λόγω του επείγοντος και της σημασίας της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ, με.. κινηματογραφική ταχύτητα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την επιστροφή, στην Τουρκία, του ελικοπτέρου τύπου Blackhawk του τουρκικού στρατού, με το οποίο οκτώ πραξικοπηματίες έφτασαν από την Κωνσταντινούπολή στην Αλεξανδρούπολη.

Ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο, επίσης τύπου Blackhawk, και με δεύτερο πλήρωμα, απογειώθηκε από τη βάση της Καλλίπολης και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να παραλάβει το πρώτο ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν οι πραξικοπηματίες.

Αύριο στον εισαγγελέα οι οκτώ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, οι οκτώ πραξικοπηματίες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, προκειμένου με συνοπτικές διαδικασίες να εξεταστεί το αίτημα έκδοσης ασύλου στη χώρα μας, το οποίο υπεβαλαν.

Κατά πληροφορίες, νωρίτερα σήμερα, περίπου 200 μουσουλμάνοι από τη Μουσουλμανική Μειονότητα Ροδόπης διαδήλωσαν στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», όπου προσγειώθηκε το ελικόπτερο με τους οκτώ πραξικοπηματίες, ζητώντας την έκδοσή τους στην Τουρκία.

difernews.gr