Ελλάδα

Εκλογικός νόμος: Τέλος οι 200 και επίσημα

Προέδρου της Δημοκρατίας
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την πρώτη πολιτική και κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προδιέγραψε η έναρξη της συζήτησης του εκλογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς επισημοποιήθηκε ότι ο στόχος των 200 βουλευτών είναι… άπιαστος.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου η διεύρυνση της πλειοψηφίας περιορίστηκε στην στήριξη της Ένωσης Κεντρώων και στις συναντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και των Φώτη Κουβέλη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε αναφέρει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας του εκμυστηρεύτηκε ότι η απλή αναλογική είναι το μόνο αριστερό αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει η κυβέρνηση. Ως πολιτική ειρωνεία όμως η επίτευξη του στόχου απαιτούσε την στήριξη της Χρυσής Αυγής (!) η οποία όμως δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία.

Η τοποθέτηση του φιλοναζιστικού μορφώματος ματαίωσε οριστικά τα σχέδια της κυβέρνησης και τις φιλοδοξίες κυβερνητικών στελεχών, που υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα ότι ο στόχος των 200 βουλευτών είναι εφικτός.

Υπό αυτά τα δεδομένα υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών συγκεντρώνονται 179 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, αλλά και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατά τάσσονται οι 102 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο κ. Στάθης Παναγούλης θα δηλώσει «παρών».

Υπενθυμίζεται ότι, για να ισχύσουν άμεσα οι διατάξεις, πρέπει να ψηφιστούν από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Πρακτικά, από τις ερχόμενες εκλογές θα ισχύσει η ρύθμιση για την ψήφο στα 17 έτη.

protothema.gr