Ελλάδα

Τσίπρας: Αναμένεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση στα εργασιακά

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στην έμμεση επιβεβαίωση ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση όσον αφορά τα εργασιακά στην Ελλάδα προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «γνωρίζει την άποψη του Ζαν Κλοντ να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».

«Η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθει στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντελο ασφαλές για τους ανθρώπους, που θα προσδίδει προστιθέμενη αξία» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στην κατεύθυνση αυτή» είπε ο κ. Τσίπρας «αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό το πακέτο Γιούνκερ έχοντας υποβάλει σχέδια για έργα 1,4 δισ. ευρώ και ελπίζουμε ότι η κρίση για χωρες σε κρίση θα γίνει κατά προτεραιότητα».

«Αυτό είναι το μεγάλο έργο που έχουμε αναλάβει για την ανταγωνιστικότητα και τη δόμηση ενός υγιούς κράτους και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων» κατέληξε για το θέμα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως… ιδανική την εικόνα της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, η ανεργία αποκλιμακώνεται, ενώ τα δημοσιονομικά όχι απλά πιάνουν τον στόχο, αλλά τον ξεπερνούν κιόλας. «Εμείς έχουμε εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις δεσμεύσεις μας και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν και οι εταίροι μας. Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία για το χρέος» υπογράμμισε.

Παράλληλα, είπε ότι αξιοποιείται πλήρως το πακέτο Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για 42 επενδυτικά έργα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην εκκένωση της Ειδομένης και στη φιλοξενία 50.000 προσφύγων στη χώρα μας, τονίζοντας πως η Ελλάδα παλεύει να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. «Οι ροές σήμερα έχουν μειωθεί σημαντικά, έχουν εκμηδενιστεί οι θάνατοι αθώων ανθρώπων στο Αιγαίο» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι είναι κατά του Brexit, «ψηφίζοντας», τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. «Αν και δεν ψηφίζουμε εμείς, ελπίζουμε» τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα περσινά σχέδια για Grexit (σ.σ. «φωτογράφισε το σχέδιο Σόιμπλε), τα οποία χαρακτήρισε «ανοήτα». «Δεν είναι ο στόχος μας να σώζουμε στο παρά πέντε καταστάσεις αρνητικές» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας για το ίδιο θέμα, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου, σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ελληνική πραγματικότητα», προσθέτοντας: «Εγώ δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων και είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια πρόταση που θα μας βρίσκει σύμφωνους».

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε για άλλη μια φορά «ανόητη» την επιθυμία ορισμένων για Grexit, επανέλαβε το θαυμασμό του για το κουράγιο και το θάρρος του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο ευπαθών στρωμάτων, ενώ επανέλαβε -για τρίτη φορά μέσα στην ίδια μέρα- την ανάγκη η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός να αποκτήσουν την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Ο ίδιος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τα ζητήματα της αξιολόγησης, τονίζοντας πάντως ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τηνΚομισιόν για τα θέματα αυτά.

Ζήτησε ακόμη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ενώ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα δεδομένα της χώρας, να είναι με βάση την ελληνική πραγματικότητα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Εάν η λιτότητα είναι αποκλειστική επιλογή, τότε δεν οδηγούμαστε πουθενά» επισήμανε με νόημα.

«Η ακραία λιτότητα δεν βοηθά να προχωρήσουμε μπροστά» σχολίασε στο σημείο αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας.

protothema.gr