Like

Τα Hangovers είναι χειρότερα μετά τα 20

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Γιατί τα hangovers χειροτερεύουν με το πέρασμα του χρόνου; Πριν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, ας δούμε πρώτα πώς το αλκοόλ οδηγεί στα hangovers.

To αλκοόλ επηρεάζει το σώμα με διάφορους τρόπους και πολλοί από αυτούς οδηγούν στα hangovers. Το ποτό ουσιαστικά διαστέλλει τα αγγεία του εγκεφάλου και καταστέλλει την απελευθέρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης, κάτι που οδηγεί στη δημιουργία πονοκεφάλων και αφυδάτωσης αντίστοιχα. Προκαλεί επίσης ερεθισμό στην επένδυση του στομάχου, το οποίο με την σειρά του προκαλεί ναυτία, έμετο και αυξάνει τα επίπεδα της προσταγλανδίνης Ε2 και της θρομβοξάνης Β2, δύο χημικά στοιχεία που προκαλούν ναυτία, διάρροια και πονοκεφάλους.

Αυτό εξηγεί γιατί αισθανόμαστε τόσο χάλι την επόμενη ημέρα, αλλά το αλκοόλ επίσης αναστέλλει τη δημιουργία της γλουταμίνης, ενός φυσικού διεγερτικού, κάτι που εξηγεί την κούραση που αισθανόμαστε. Γιατί όμως το hangover χειροτερεύει καθώς μεγαλώνουμε;

Ως πρώην χημικό, ο παράγοντας των hangover που με ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι τόσο το πώς μας επηρεάζει άμεσα το αλκοόλ, αλλά το πώς το σώμα το διασπά. Στην προσπάθεια που κάνει για να ξεφορτωθεί το αλκοόλ, το συκώτι μας διασπά το αλκοόλ και δημιουργεί την ακεταλδεΰδη. Κάπου εδώ αρχίζουμε και μπλέκουμε, μιας η εν λόγω ουσία είναι 10 με 30 φορές πιο τοξική από το αλκοόλ και καρκινογόνος. Αν καταναλώσουμε μόνο μικρή ποσότητα αλκοόλ, το συκώτι διασπά γρήγορα την ακεταλδεΰδη. Επειδή όμως το σώμα μπορεί να επεξεργαστεί μόνο μια ορισμένη ποσότητα της ουσίας κάθε ώρα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί συσσώρευση, κάτι που προκαλεί ζημιές σε κύτταρα και ιστούς και τις επακόλουθες συνέπειες του hangover.

H θεωρία που υπάρχει –η οποία δεν έχει αποδειχτεί– είναι πως, μεγαλώνοντας, το συκώτι μας δεν είναι τόσο αποτελεσματικό: ο αριθμός των ηπατικών κυττάρων μειώνεται, όπως και η ροή αίματος προς το ίδιο το όργανο. Αυτό σημαίνει πως όταν πίνουμε αλκοόλ, το συκώτι μαζεύει γρήγορα απόθεμα ακεταλδεΰδης, κάτι που προκαλεί προβλήματα στο σώμα μας.

Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας χάνει την ικανότητά του να παράγει επαρκή αντιοξειδωτικά για να αντιμετωπίσει τις τοξικές παρενέργειες του αλκοόλ. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα χάνει τη δύναμή του με το πέρασμα των χρόνων, σημαίνει πως σταδιακά το σώμα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τόσο δυναμικά τη ζημιά που προκαλεί το αλκοόλ στο σώμα μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες ενδέχεται να μην μπορούν να κοιμηθούν καλά λόγω της μειωμένης παραγωγής μελατονίνης, κάτι που βέβαια γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν καταναλώνουμε αλκοόλ. Ρόλο παίζει και η αλλαγή στη σύσταση του σώματός μας καθώς μεγαλώνουμε, με τη μυϊκή μας μάζα και το συνολικό νερό στο σώμα μας να μειώνονται και τον οργανισμό μας να αποθηκεύει περισσότερο λίπος. Το επιπλέον λίπος, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ποσότητα νερού που υπάρχει στα αγγεία μας καθώς μεγαλώνουμε, σημαίνει πως υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μειώσουμε τα hangovers; Πολλές «μαγικές» θεραπείες έχουν συζητηθεί ανά τα χρόνια, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει και μια που κάνει λόγο για αχλαδόζουμο. Αλήθεια. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις θεραπείες είτε βρίσκονται στα πρώτα στάδια έρευνας (όπως το αχλαδόζουμο για παράδειγμα) είτε είναι τελείως άκυρες.

Τι μένει λοιπόν για όλους τους όχι-και-τόσο-νέους που θέλουν να μεθύσουν; Βασικά, το να φας κάτι πριν πιεις και το να πίνεις νερό ανάμεσα σε κάθε ποτό είναι μια καλή αρχή. Αλλά μέχρι να βρεθεί μια πραγματική θεραπεία, ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις αυτό το εφιαλτικό hangover είναι απλώς να μην πίνεις.